2021-06-08 2880 浏览
十二味都终于开到嚟大围啦!之前喺其他区食过,觉得佢川菜嘅质素都好唔错,相信食过嘅朋友就知道,佢令到大围有多一个食好西既选择啦佢嘅位置就系将大围A出口对开,佢嘅位置非常易去,其实亦都系位于揾食市集嘅楼上,不过由于佢系位于2楼嘅位置,所以一定要行楼梯上去,如果行动不便嘅朋友,可能相对冇咁方便2楼呢个位置都几阔落,每枱之间都有一定嘅宽度,有部份系卡座位置,虽然装修普通,但系环境够晒光猛,地方都几整洁除咗环境整洁,餐具都唔错,餐厅有清水提供,如果要落单,就可以自行扫QR code落单,呢个落单模式,都系大势所趋了扫完QR code之后,落单程式就会自动弹出,每样菜式都有图片参考,价钱亦都有表明,如果以川菜来讲,佢价钱其实唔算贵,不过如果以整体来讲,位于大围区来讲,价钱可能就比较中上首先要推介俾大家嘅有呢个,佢系 焗煸肥肠,如果钟意食川菜嘅朋友,特别系麻辣嘅菜式,大家一睇就知道呢个肥肠一定系正嘢,因为除咗佢色香味俱全,大量嘅干辣椒及麻辣,佢猪肠嘅数量亦都非常多而肥肠亦都煮得非常吸引,口感一流,大部份嘅肥肠,外层都系炸到劲脆口,干身得来,但系亦都有少少肉汁,重点系非常香口,而且份量非常多,绝对令你

而肥肠亦都煮得非常吸引,口感一流,大部份嘅肥肠,外层都系炸到劲脆口,干身得来,但系亦都有少少肉汁,重点系非常香口,而且份量非常多,绝对令你有惊喜!

虽然我哋大部份嘅菜式都叫小辣,不过食一啲唔辣嘅菜式都比较好,所以我哋拣咗呢个黯然销魂炒饭,本身都知道佢同我讲港式一般嘅黯然销魂饭系有分别,起码唔会有叉烧粒,以为一定冇咁好食,但系原来都唔错㖞,因为佢炒得几有镬气,感觉有少少似我哋平时食嘅咸鱼鸡粒炒饭

而且每粒饭都非常分明,炒得干身之余,整体嘅味道都唔会太浓,配合埋其他菜式一齐食,例如头先嘅肥肠,真系非常适合

另一个介绍嘅菜式系武隆尖椒鸡,呢个鸡嘅味道相对就比较辣,就算我叫咗小辣,佢辣嘅味道都非常突出,如果比较钟意食辣嘅朋友,就一定要叫佢了

佢啲鸡粒唔系冇骨,所以食起嚟,相对唔系啖啖肉,不过佢整体嘅份量都几多,如果钟意香口嘅,一定要叫佢啦

最后一个菜式,当然亦都系呢度嘅招牌菜之一,佢就系酸菜鱼,大家见到佢嘅卖相系咪都已经好吸引呢,虽然佢差唔多$300嘅价钱,但系佢嘅份量确实系非常多,非常大碗㗎

佢入面所用嘅鱼,非常白滑,有少少似龙利柳,基本上都系冇骨嘅,而且食起嚟,口感非常好,除咗滑,酸菜嘅味道完全渗透喺件鱼块入面,由于我同朋友都唔系好食得辣,所以就算我哋叫小辣,味道依然咁正,啱晒一啲唔食得辣嘅朋友

整体来讲,今晚呢个川菜晚餐,非常出色,我同朋友都好满意,喺大围区来讲,真系可以多一个选择,同时,一家大细,甚至乎三五知己,呢间餐厅都啱,大家见到佢嘅菜式都系色香味俱全,如果嚟到大围又想食川菜嘅话,大家都可以考虑吓佢㗎