难得大埔墟街市入面有一间平民得来又传统嘅手工点心店,梗系要去得闲同屋企人饮个茶食点心☺️虽然去到都坐满晒,但系只要姐姐总会揾到位比你😆,好快就有位👏🏻.🍚豉汁排骨饭($18) 凤爪(+$1)呢个系必叫‼️排骨唔似出面食嘅,食落似系新鲜排骨,肥瘦适中唔会话净系一味肥膏😝啲饭系蒸个时吸收晒排骨嘅精华,食完仲encore多碗😋不过觉得加凤爪得一只有啲sad,想食可以另外叫一笼会开心啲😂🐓四宝鸡扎($14)抵食之选,一碟有两旧鸡扎,有芋头、鸡髀肉、蟹柳。鸡髀肉好入味,又唔会好鞋。芋头都蒸得啱啱好😋🦐虾饺($14)相对其他呢个就有啲失色,虽然馅料有好多同埋味道都好鲜甜,不过个皮就厚左啲,整体冇咁好食😗.🥢烧卖($14)呢个价钱仲要比四粒手工烧卖,味道虽然冇特别出色,但系食得出系手工制,觉得值得大家都可以嗌嚟试下😚顺带一提,啲茶都好有惊喜,以性价比嚟讲,真系滚水茶靓🫖.评分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5人均:$40-60.📍 林记点心 (大埔)大埔乡事会街8号大埔墟街市及熟食中心2楼CFS08-09号舖
🍚豉汁排骨饭($18) 凤爪(+$1)
排骨饭

🐓四宝鸡扎($14)
鸡扎

🦐虾饺($14)
🥢烧卖($14)

顺带一提,啲茶都好有惊喜,以性价比嚟讲,真系滚水茶靓🫖
评分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
人均:$40-60
📍 林记点心 (大埔)

排骨饭
鸡扎