2017-09-29
相隔两星期,又黎中上环依头食brunch semi buffet,增肥话咁易🙃 上次Blue Butcher食左好多新鲜生蚝、虾同即煎crepe,今次试截然不同既美式墨西哥菜。上年黎过Mamasita食晚饭,近来知道餐厅已rebrand并改名为Mexus - Mexico & US 既缩写,代表餐厅既美式墨西哥菜新定位。装潢大致冇变,由6/F电梯一出就会见到好多七彩缤纷既旗帜、壁画,仲有落5/F楼梯间整幅瓷砖墙,第二次到访都系忍唔住影左几幅相,系必影打卡位呢。餐厅连碟都系五颜六色,令人开怀又开胃😆😆Brunch Menu包一款Main,任嗌Tacos、海鲜Paella,而沙律前菜、甜品、时令生果等就喺buffet table任攞,仲有live omelette station。Tacos有beer battered fish、pork carnitas、murshrooms三款,最爱系炸鱼块,炸粉薄、鱼新鲜,加埋牛油果、chipotle真系食到lam lam脷😋😋😋可惜后尾太饱,冇胃口anchor。Buffet table有十款特色沙律,如beetroot & orange,thai
Buffet table有十款特色沙律,如beetroot & orange,thai pomelo(真系有啲辣),sesame chicken,sautéed mushroom,tomato & buffalo mozzarella,最钟意Quinoa & pumpkin同beef carpaccio,前者有焗到入口即溶既南瓜、粟米、车厘茄、kale、葵花籽等,后者好少喺buffet见到,而且牛味浓,好食😋 特色沙律旁边亦有mixed greens、车厘茄、青瓜、粟米、菠萝、西兰花、quinoa、果干、nuts & seeds可以自制沙律,刁草芥末酱 (dill & mustard dressing)好正💕
L型枱既另一边有面包同pita bread点sauce,选择真系多到一个点!墨西哥菜当然唔少得guacamole、几款salsa,仲有smoked eggplant dip、hummus、yogurt cucumber dip依啲中东野,同埋green olives、芥末酱、苹果酱等等配饼干。有一款有切粒牛油果、吞拿鱼、番茄等,好食。几款芝士、salami就系buffet都有,质素正正常常;最特别系有原个即刨 24month aged parmigiano reggiano wheel,味道浓郁呢。海鲜方面有四款:螺、青口、虾、烟三文鱼,后两样较好,前两样试左一次就冇意欲再试。我攞左几次虾加唔同guacamole、salsa自制prawn cocktail😛😛
厨房前面张枱有live omelette station、parma ham & melon、时令生果、甜品。Order完奄列无需企定定等,厨师会稍后奉上食客既位,好贴心。睇左之前既食评,早知道奄列份量与一整个早餐无异,所以同左厨师讲要份量减半;点知出到黎都系咁大份😂 奄列非常足料又劲拉芝,parma ham、葱、洋葱、番茄粒样样有齐,仲附上茄汁焗豆、西班牙腊肉肠、煎番茄,食完饱左一半😅
Semi-buffet仲可以任叫seafood paella。热辣辣上,又系好足料,小小一碟饭有好多切片肉肠、八爪鱼、青口等,虽然饭粒口感唔特别出色,不过有诚意。
食到依个阶段已经饱左大半,差啲唔记得我地仲有个main course未黎😵 main course选择岩晒食肉兽,猪、牛、鸡、burger样样齐。我唔想咁heavy就拣左慢煮野生三文鱼,份量一样唔惹小,配tortilla chips、garlic squid、tomato sofrito、salsa verde。三文鱼overcook左,中间冇慢煮应有既粉红色,而且鱼味欠奉,要靠惹味番茄汁同弹牙小鱿鱼搭救,唔推介。
相反,熊生个burger就好吸引 - 冇改坏名,King Kong burger 真系巨形到要分开两边上!一边有厚厚汉堡扒、半溶芝士、烟肉;另一边有红洋葱、番茄、酸爪、生菜。最滋味一定系叠起两边食,不过冇熊生咁大个口就唔好试啦😆 粗薯条点黑松露酱都好好食,我都忍唔住食左几条😋
饱到九成九都要试试啲甜品,有tiramisu、apple crumble等,印象最深刻系churros,就算冻左都好脆口,淋朱古力酱一流🤑唔钟意食甜品都有四五款时令生果,为今餐划下完美句号👍🏻