2016-05-22
同朋友行元朗,突然想食打冷,就即刻上网曦下有咩好介绍,见到正记好评几多,于是就试下。去到叫左食潮州打冷必食鹅片、蚝饼,再加左个茄子鱼腩煲。鹅片照旧有豆腐片系底。真心讲鹅片好食,而个酸嘅调味汁系超好食,完全将鹅片嘅味道带左去另一个层次。至于豆腐,豆腐皮较厚,而豆腐亦切得较厚身,卤水味略微淡了些。蚝饼58蚊好大份!有成3大块,每块都大过块面。食得到粒粒蚝仔都胀Bobo,但蚝仔味有点淡。炸酱薄且脆,只是略微黑,可能炸嘅时间多左少少。但加上鱼露,无减食物滋味。茄子鱼腩煲一样大大煲。好多鱼腩,茄子反而少d。鱼腩抛过油,所以表皮过汁后仍有点脆,但缺少了鱼香味。原来此煲只是"怡香" 并非"鱼香",所以没有了咸鱼的茄子煲就令人若有所失嘅感觉。All in all,返食指数:4粒星(最高5粒) 两个人食到打哂包,又饱饱都系260蚊,一个字- 抵!
去到叫左食潮州打冷必食鹅片、蚝饼,再加左个茄子鱼腩煲。
鹅片照旧有豆腐片系底。真心讲鹅片好食,而个酸嘅调味汁系超好食,完全将鹅片嘅味道带左去另一个层次。至于豆腐,豆腐皮较厚,而豆腐亦切得较厚身,卤水味略微淡了些。 蚝饼58蚊好大份!有成3大块,每块都大过块面。食得到粒粒蚝仔都胀Bobo,但蚝仔味有点淡。炸酱薄且脆,只是略微黑,可能炸嘅时间多左少少。但加上鱼露,无减食物滋味。 茄子鱼腩煲一样大大煲。好多鱼腩,茄子反而少d。鱼腩抛过油,所以表皮过汁后仍有点脆,但缺少了鱼香味。原来此煲只是"怡香" 并非"鱼香",所以没有了咸鱼的茄子煲就令人若有所失嘅感觉。 All in all,返食指数:4粒星(最高5粒) 两个人食到打哂包,又饱饱都系260蚊,一个字- 抵!