2016-09-25
唔好怪我敷浅,我一谂想德国就第一时间谂起德国嘅型男,d型男型到呢。。。随街见到都型过人,系成个欧洲中最型嘅男性,又型又大只!哎,唔好意思^_^讲返食物先都系。德国谂起嘅呢最出名就系有德国嘅咸猪手,同埋德国嘅肠仔。两样我都好中意食,特别系肠仔,又多款式,有多味道,正餐食得,小食都得。其实而家喺香港唔算多德国餐厅嘅出现,通常就系食西餐嘅时候有埋德国菜,以德国菜为主嘅餐厅比较小,呢度有一间专食德国料理嘅餐厅,所以就去试一试佢先。先来一个肠仔沙律,其实讲真食咁耐沙律都未试过食德国肠仔沙律,呢个沙律入边有沙律菜,有洋葱,有酸瓜同埋有好多肠仔,味道似芝士肠,但系味道俾芝士肠更丰富,估唔到肠仔配沙律再加啲醋汁,食落去又几好食㖞。之后就叫咗两个餐汤呢两个餐汤真系几特别下,一个餐汤颜色就以红色为主,睇落去有少少似以蕃茄味为主嘅罗宋汤,饮落去系完全估唔到原来佢系酸味嘅青椒汤味,𠮶种感觉好特别好开胃,但系又一啲都唔辣,入面仲有好多牛肉系到非常之浓郁。另外一种餐汤就系白色为主,呢种餐汤饮落去就非常之杰身,佢系用薯仔来煲呢个汤,入面充满咗薯仔蓉,另外仲会有啲细萝卜粒,同埋有啲香草喺度,饮落去相比头先个汤味道就会
之后就叫咗两个餐汤呢两个餐汤真系几特别下,一个餐汤颜色就以红色为主,睇落去有少少似以蕃茄味为主嘅罗宋汤,饮落去系完全估唔到原来佢系酸味嘅青椒汤味,𠮶种感觉好特别好开胃,但系又一啲都唔辣,入面仲有好多牛肉系到非常之浓郁。 另外一种餐汤就系白色为主,呢种餐汤饮落去就非常之杰身,佢系用薯仔来煲呢个汤,入面充满咗薯仔蓉,另外仲会有啲细萝卜粒,同埋有啲香草喺度,饮落去相比头先个汤味道就会较清淡。 之后就系主角嚟喇!就系德国嘅咸猪手,一嚟到嘅时候会原只猪手,跟住店员就会好细心咁样问你要唔要影相先,咁不嬲相机食先嘅我,梗系要影咗相先啦,当完成左之后呢店员就会好细心咁样帮你攞返入去厨房到切,切开一件件出嚟方便我地食。 呢只猪手个皮脆到呢,真系未食过一只猪手可以甘脆,佢嘅脆有小小似中式嘅烧腩仔,但系佢块皮系会痴住块肉一齐唔会散开嘅,所以上边脆卜卜,下面旧肉就好有质感,食落去有双重嘅口感,超级
超级好食! (我都忍唔住要问一问佢哋究竟呢只猪手系用咗啲乜嘢方法来煮,可以令块皮咁脆,原来呢,店员就透露个猪手呢系焗出嚟嘅,所以唔使怕会肥。)
大虾墨鱼汁意大利饭--一听个名已经知道系矜贵自选啊!大大只大虾!再配埋超级多嘅墨鱼,另外个意大利饭用墨鱼汁煮嘅,墨鱼汁味浓。意大利饭就比较硬身,属于硬身型,咬落去好有嚼口。 其实食到来呢度已经非常之饱啦,因为呢度嘅嘢食一d都唔细,但系又点可以无咗个 甜品㖞。甜品就拣咗两个芝士蛋糕,呢两个芝士蛋糕就唔系普通味道嘅芝士蛋糕。一个就系芝麻味,另外一个就系有柚子芝士蛋糕。 比较特别要推介食嘅就系呢个柚子芝士蛋糕啦,因为系出面完全都未试过有呢啲咁清新嘅口味,估唔到柚子配埋芝士𠮶种感觉都几清新,柚子嘅味淡淡散出,又唔会遮左芝士的味,味道有少少秋天嘅感觉,啱晒依家食啦!