2017-09-25
1961 浏览
今日入东涌探个 friend,佢就带咗我入到炮台𠮶边嘅天湖印度餐厅。餐厅有车接送,可以 call 佢地嚟接,系远啲,不过都算方便。应该系家庭式经营,倾倾吓,仲原来话个厨以前喺半岛做过,真系劲!我个 friend 熟印度嘢,所以等佢发板,我就负责等食。冇几耐就阵阵香气扑👃🏾而来,应该系啲 herbs 加 tandoori 烧烤,真系好鬼香!先嚟 D 薄脆,系送嘅,叫 Poppadom,好香口,仲有三只酱料点,几惹味。唔洗好耐,眼前就上咗两个砵,系咖哩鸡同毛茄嘅 Bindi Masala,仲有印度饼 Garlic Naan。个咖哩鸡同毛茄都好好味,简直系味蕾嘅冲击!我原来好怕啲一 pat pat 嘅嘢,但系天湖令我改变,仲大开眼界!真系好正!D Nanna 仲要热辣辣,软绵绵,送D汁一流!可能系我食过最好味嘅 Naan!D Naan 好快比我扫晒,我个 friend 话要再嗌D饭送,我谂住都系普通黄姜 / Saffron Rice,点知嚟到嘅系名叫 Jeera Rice 嘅白饭,千祈咪睇小呢个饭,加左 Cumin Seed 同莞茜,食落齿颊留香!斋食都好好味!天湖令我对印度菜改观,仲好似有
天湖令我对印度菜改观,仲好似有D上瘾,我而家写食评谂返起都流晒口水,可能要再入东涌探探个 friend 先得!