2006-12-18
本来一向对稻香印象不差,不过今晚提早做冬,同屋企人亲戚去食,就服务方面好唔满意!之前已订了台,都知道唔会话一去到就有,但都无理由book左7点半,早一个钟去罗,要等到7点10至有啊嘛?!呢样系第一样令人火滚之处!系,今晚系好多人,但试问九龙湾呢间稻香,有边个时间唔多人呢?咁样book台都要等到呕,同无book有乜分别?跟住一坐低,点左个套餐,竟然好快上菜;心谂,效率几好㖞!谁不知一食无耐,d菜系咁涌住上,似乎系已经一早整定一大lot,所以可以咁快上菜。整定系好,唔驶客人等,但问题系:d菜会冻。食左咁多个菜,除左最后个寿包系热辣辣之外,其他只属于暖暖地;最怒火系个翅,真系只得少少暖!话晒系汤水,无理由冻冰冰嘛!另外个餐包两Jar野,饮完一Jar之后,另一Jar等到食完至有!期间不停追问,答案系:唔够樽!呢样都会唔够的?!但最令我不满的是,侍应实在「太有效率了」,d整好既菜系咁上系咁上,迫客人拿拿林食完;有碟炒吊片其实只食左少半,竟然夹硬换只细碟!之后细碟装唔晒,就不问情由夹落客人的碗内。非常之赶、非常之赶……赶住收工吗?当然唔系,系想客人快d食完快d走人,跟住又有一台新客嘛。我明白做食肆
跟住一坐低,点左个套餐,竟然好快上菜;心谂,效率几好㖞!
呢样都会唔够的?!
我明白做食肆,如果d台流动快自然代表多生意,我都唔会好老土霸住唔肯走;但真系赶左d㖞呢次,我差唔多八点坐低,埋单果时刚刚过9点,系食得好赶好无瘾!
如果话只系食几百蚊野,系应该速速过主;话晒埋单都过3千蚊,畀人坐多阵吹水唔过份嘛?话晒做冬……
下次大时大节,都唔会再黎呢度食了,全香港又唔系得佢一间酒楼。