2022-08-10 1523 浏览
大角咀之友曾经向我推介呢间小菜馆呢日去大角咀参观一间新开嘅camping gear shop,原来小菜馆就喺同一条街,择日不如撞日,入去食个lunch先~午市饭面选择多,有好几款都想食,我拣咗咖喱、朋友有选择障碍,佢问店员有咩推介 😬最后拣咗”秘制咖喱牛筋粒饭” 同 “竹筒土鱿蒸鲜肉饼饭”,加多个凉菜”拍青瓜”🔸秘制咖喱牛筋粒饭咖喱味几香几complex,椰汁味突出之余唔会喧宾夺主,牛筋粒有𡁻感,薯仔好入味店员话煮呢个咖喱要用上30几种香料同鲜磨椰汁慢煮6个钟而成呢份心机同时间值得俾个赞👍🏻🔸竹筒土鱿蒸鲜肉饼饭呢个影相📸️绝对系IGable 大大个竹筒➕大大块肉饼卖相好特别😄肉饼嘅质地松软,唔系死实实𠮶啲,店员大推话肉饼系用新鲜猪肉蒸嘅以喺屋企以外食嘅肉饼嚟讲,呢到整嘅质素算出色,几有住家蒸肉饼feel🔸拍青瓜青瓜清爽酱汁调味啱啱好,微微辣、微微醋香,蒜味适中,系开胃凉菜好选择呢到食lunch仲包老火汤同餐饮个汤好好饮,够哂火喉,落足料,仲有粟米食同猪骨‘噒’添至于餐饮呢~试咗呢到嘅自家出品港式花香”冻拧茶” 同 “热柠蜜”,阵花香味几特别㖞呢到嘅花香奶茶仲用咗可爱熊仔樽装住俾人买走㗎🌸
大角咀之友曾经向我推介呢间小菜馆

大大个竹筒➕大大块肉饼卖相好特别😄

🔸拍青瓜
青瓜清爽

呢到食lunch仲包老火汤同餐饮
个汤好好饮,够哂火喉,落足料,仲有粟米食同猪骨‘噒’添

呢到嘅花香奶茶仲用咗可爱熊仔樽装住俾人买走㗎🌸🐻🧋
原来啲花香味系因为落咗草药去煲,大厨仲话有疗效添~

大角咀系一个我好少踏足嘅地方,呢次多得朋友介绍,试咗一间唔错嘅小店,最钟意佢哋原汁原味冇味精!原来喺呢度开舖之前,大厨曾经喺观塘开私房菜,宜家小店晚市可以预订好多款手工菜,下次可以同多啲朋友过嚟试吓佢哋嘅晚市小菜呢~
2022-08-04