2022-08-27
京笹居酒屋虽然位处尖沙咀,窗外望出海防道人潮熙来攘往,但亚士厘道嘅入口真系行开尖沙咀嘅都无边几个会行到过嚟,默默地瑟缩喺闹市一角。之不过但凡有美食之处,总会有唔少有识之士,当你以为佢哋座落喺唔起眼嘅位置,偏偏京笹就长期满座,最好记得提前订座。京笹系正宗日本人喺香港开设嘅居酒屋,每次打电话嚟订座都听到老板好亲切嘅日本腔广东话。入到去环境就逼逼哋,同埋会听到好多日文,证明都唔少在港日本人嚟帮衬。坐低之后就店员会拎份前菜过嚟,日日都唔同款,甚至乎同一日唔同时间嚟都有机会唔同,今次呢款有啲wasabi味几开胃。之后就咩都唔驶讲,即刻叫咗个刺身沙律,每次嚟都系必食,刺身同沙律混埋一齐真系出奇地咁夹,我觉得直头系镇店名菜除咗刺身沙律,其余都系未必会次次必食,毕竟京笹Manu咁多选择,真系有排试蒜片牛柳粒(4/5)其实好好食,但真系唔襟食,如果慢慢食,啲牛柳粒冻咗就即刻变得唔好味,所以要趁热食,牛柳加蒜片真系perfect match炸虾天妇罗(4/5)其实之前嚟都有食开,但今次炸到少少过咗笼,但入面只虾都系咁正汁烧鳗鱼(5/5)平时叫开银鳕鱼西京烧💯,真系超好食,今日就试吓鳗鱼,哗又系咁正,啖啖肉
前菜
刺身沙律
蒜片牛柳粒(4/5)
蒜片牛柳粒
炸虾天妇罗(4/5)
炸虾天妇罗
汁烧鳗鱼(5/5)
平时叫开银鳕鱼西京烧💯,真系超好食,今日就试吓鳗鱼,哗又系咁正,啖啖肉,条鳗鱼好鬼肥美,个鳗鱼汁都调到好好味
汁烧鳗鱼
八爪鱼鱼饼(5/5)
其实呢个都几乎每次必食,即使你入去望吓隔离台分分钟台台都有叫,鱼饼整到好鬼好食,软绵绵得嚟又烟烟韧韧咁,仲好香口
八爪鱼炸鱼饼
炸池鱼BB(3/5)
原本谂住叫嚟送酒,无谂过最后先到,同埋太细条,食落去都系脆浆炸粉,下次唔会再叫,唔系咁抵
炸池鱼BB
今次试住咁多,京笹一直都系我长期饭堂,仲有好多正嘢未被发掘,好快又会再嚟试新嘢,埋完单老板又送咗张饮品卷嚟,储储埋埋都3-4张,真系逼人又嚟帮衬