燒肉屋 (清風街)

YAKINIKUYA (Tsing Fung Street)
前身為 “黑木亭居酒屋”
2024-09-19 149 浏览
今日lunch time经过天后呢间日式烧肉店决定同同事入嚟试下,入到门口已经觉得装修好有心思,好似去咗日本嘅餐厅咁。今次我哋就叫咗个午市商务二人前,$399有无限任添嘅前菜、烧肉、两份午市定食、甜品同饮品,真系超抵食!前菜有任添嘅泡菜、莲藕、海带同埋面豉汤,但我哋想留肚食主食,所以食咗一round就冇嗌,而且有时仲会有豆芽、茄子、大根唔同嘅款式,唯有下次再嚟试。另外仲有个柚子酱醋沙律,面头仲有啲芝士粉同埋面包粒,超好食!烧肉方面,今次呢个set可以拣超长日式牛仔骨同四味五花肉,我哋今次就拣咗牛仔骨,烤肉调味仲有提供日式烤汁、豆瓣酱、黑椒岩盐同埋蒜片,不过牛仔骨本来已经腌制好,唔洗额外酱汁都好入味,牛仔骨肥瘦均匀,有肉眼可见嘅雪花,一放入烤炉已经香气扑鼻,每一啖嘅牛肉都软腍入味,鲜嫩多汁,绝对会想再encore!另外枱上仲有铰剪,可以剪成一块块咁慢慢烧。主食方面,可以拣$88嘅午市定食一份,今次我哋就嗌左吉列猪扒配黑松露忌廉石锅乌冬,吉列猪扒每一啖都好香脆,炸得啱啱好,肉质细嫩,而最有惊喜嘅系呢个黑松露忌廉乌冬,一上碟,黑松露嘅香味已经扑鼻而黎,配埋邪恶嘅忌廉,口感丰富,简直系人生组合

主食方面,可以拣$88嘅午市定食一份,今次我哋就嗌左吉列猪扒配黑松露忌廉石锅乌冬,吉列猪扒每一啖都好香脆,炸得啱啱好,肉质细嫩,而最有惊喜嘅系呢个黑松露忌廉乌冬,一上碟,黑松露嘅香味已经扑鼻而黎,配埋邪恶嘅忌廉,口感丰富,简直系人生组合,必点!

另一份主食我哋就拣咗韩式鸡肉,酱汁腌得好入味,仲有柠檬可以加小小用嚟解腻,去骨鸡肉弹牙juicy,呢个餐仲配埋紫菜碎日本珍珠米饭,日本珍珠米粒粒分明,真系好好食。

食完主食嘅最后仲有雪糕包埋,但因为我哋实在太饱,最后都冇食到,而饮品就可以拣汽水同梳打水,冰仲要另名上,好贴心,人均$200食到咁高质嘅日式烧肉店真系好抵!
柚子酱醋沙律
吉列猪扒