黑木亭📍 天后清风街10号清风大厦地舖🌄环境环境几清静,稍微昏暗嘅环境同埋坐得几舒服嘅环境,好适合三五知己放工之后嚟食下野chill下~值得一提嘅系餐具部分,好可爱!全部都系一种樱花嘅模样,劲少女劲可爱~~~🌸 🧡 食物🐚 帆立贝汁烧 $58成大只帆立贝劲大劲厚肉劲鲜甜!而汁有啲偏甜,将帆立贝𠮶种天然嘅鲜甜激发晒出嚟,十分好食!推荐度:😋😋😋🥓 豚肉包鸡髀菇武士辣酱 $38呢个食法意外地夹!火候啱啱好,鸡髀菇烧到好软熟又保留到好多汁,出面嘅豚肉又烧到微微干硬,两个口感夹埋劲夹!而个汁少少甜,后劲有啲辣,无论系鸡髀菇定系豚肉都好入味,好惹味!好食!推荐度:😋😋😋😋🍢 烧汁牛肉金菇 $58呢个好经典嘅组合都一啲都唔马虎,好惹味嘅、有啲碳香味嘅牛肉包住爽脆嘅金菇😘酱汁都调教得好出色,咸咸甜甜咁,好惹味~推荐度:😋😋😋😋🍣 三文鱼籽寿司 $58好新鲜嘅鱼子粒粒鲜甜爆满,十分好食!😋推荐度:😋😋😋🦪 海产细味六杯蚝 $284呢个总共有六杯,三只味,每种味两杯,有泰式酱汁,鸡尾酒酱,日式酸汁😙但系唔使惊,鸡尾酒系冇酒精的!个人觉得整体每一旧生蚝鲜而不腥,十分肥美爆满,连我一个唔钟意食蚝嘅人都觉得好
黑木亭

📍 天后清风街10号清风大厦地舖

🌄环境

🧡 食物

🐚 帆立贝汁烧 $58

🥓 豚肉包鸡髀菇武士辣酱 $38

🍢 烧汁牛肉金菇 $58

🍣 三文鱼籽寿司 $58

好新鲜嘅鱼子粒粒鲜甜爆满,十分好食!😋

🦪 海产细味六杯蚝 $284

呢个总共有六杯,三只味,每种味两杯,有泰式酱汁,鸡尾酒酱,日式酸汁😙但系唔使惊,鸡尾酒系冇酒精的!个人觉得整体每一旧生蚝鲜而不腥,十分肥美爆满,连我一个唔钟意食蚝嘅人都觉得好好食好鲜甜!最左嘅日式酸汁最淡,食到生蚝嘅鲜味本味,酸酸甜甜嘅酱汁带出生蚝嘅鲜甜🤪中间嘅鸡尾酒酱,上面加左啲鱼子酱,微咸嘅鱼子酱加上生蚝本身嘅海水鲜味,鲜上加鲜,我男朋友觉得呢个最好食😝右边嘅泰式酱汁就少少香辣,两个相映成趣,好夹好好食😙我个人最钟意呢个味道,但系因为泰式酱比较浓味,所以建议最好最后先食☺️

推荐度:😋😋😋😋😋

🐮 A5宫崎和牛他他配洋葱及特制酸汁 $332

呢个系我同我男朋友一致认为系最好食嘅,我男朋友甚至夸张到食完望住𠮶碟久久不能平复🤯和牛片外面有一层焦化层,生肉嘅软嫩无筋同鲜甜,同焦化层嘅碳香味、焦脆嘅感觉互相衬托,形成好有趣嘅口感,需要注意嘅系洋葱偏甜唔辣,所以同蛋黄捞匀之后攞少少摆喺肉上就好好食,洋葱嘅鲜甜完全衬托出肉味嘅浓厚鲜美,十分正!💘

推荐度:😋😋😋😋😋

💚 饮品

🍹北海道芒果牛乳乳酸 $48

芒果同乳酸都系酸酸甜甜嘅,好清新,喺餐点之间饮下会好开胃~

🍹 士多啤梨多多熊冰

上面浮住个好可爱嘅熊仔,加埋下面粉红色嘅嘢饮,好适合打卡!!!就算系冬天饮冰都好开心~草莓甜甜地嘅味道亦系一个好解腻嘅存在💘