2024-12-18
今日生日,屋企人同我食我最爱嘅Omakasae庆祝🥳我哋拣咗20品 Hotarugari💗💛冲绳水云冲绳水云嘅口感非常清爽,食落去好弹牙,加上师傅特制嘅酱汁同加咗啲蒜。真系好开胃,为接下来嘅菜式做好铺垫💛北海道大沟贝呢个大沟贝新鲜得嚟,啖啖都充满海洋嘅鲜味,口感滑嫩,咬落去有一种清新的海味。师傅处理嘅时候,唔单止见到师傅嘅刀工,仲睇到食材超级新鲜,仲郁吓郁吓。💛香霜蟹香箱蟹最吸引人嘅地方就系佢甘香嘅蟹籽同蟹膏。师傅将蟹肉、蟹膏同蟹子放喺蟹盖上,捞埋一齐食,每一啖都好浓郁,又唔会好漏。真系一口接一口,令人唔觉唔觉就食晒。💛赤身山药配北海道马粪海胆然后就嚟到呢个赤身山药配北海道马粪海胆呢个搭配真系好出色,山药滑滑地,加上海胆嘅浓郁味道同赤身嘅鲜味,三者结合得恰到好处,食落去令人惊喜💛斑马濑尿虾斑马濑尿虾有丰富的虾膏,师傅更加整到变咗流心嘅感觉,师傅仲拎咗成只虾俾我哋睇,超级新鲜大只!食嘅时候可以享受到鲜甜的海味同独特的口感,虾肉鲜甜脆口,咬落去有种爽口感觉,真系好想再食多几只!💛鹿儿岛A5和牛最令人期待嘅当然系鹿儿岛A5和牛寿司佢嘅肉质鲜嫩多汁就已经唔使讲,炙烧过之后香气四溢,啲油迫晒出嚟
💛冲绳水云
💛北海道大沟贝
💛香霜蟹
💛赤身山药配北海道马粪海胆
然后就嚟到呢个赤身山药配北海道马粪海胆
💛斑马濑尿虾
💛鹿儿岛A5和牛
最令人期待嘅当然系鹿儿岛A5和牛寿司
每一口都令人感受到和牛𠮶种入口即溶嘅感觉,依家谂起都流晒口水
💛炙烧白子
炙烧白子滑滑地,非常有风味,炙烧后更加提升咗佢嘅香气,食落去真系好享受,烧咗嘅香味加埋佢嘅独特质感,对于钟意食白子嘅朋友真系一大享受。
💛大拖罗
大拖罗真系日式料理中嘅一个珍品,拖罗爱好者真系食完超级满足。
脂肪嘅甘香感觉,食完之后齿颊留香,入口即溶。
💛炸魔鬼鱼面颊肉
接下来上嚟嘅系炸魔鬼鱼面颊肉
外脆内嫩,口感层次分明
魔鬼鱼肉食落第一个感觉系好厚实,但惊喜嘅系佢口实得来仲系好嫩滑,啖啖肉嘅感觉。真系好想食多旧
💛酱汁煮鱼下巴
第一次试呢一个鱼下巴,冇谂过系咁嫩滑,
就好似面珠墩嘅肉感,好有惊喜。
用酱汁煮嘅鱼下巴加埋本身嘅鱼油超级入味鲜甜,鱼肉亦十分嫩。
今次生日omakasae真系唔单止系味觉享受,仲同师傅有讲有笑,成个体验都好开心
我已经开始期待下次再嚟啦🥳