2022-02-10
天气最近好冻,年长一辈带左我去食蛇羹暖身,之前一直未食过,听到名字都有d怕怕,无谂过食完之后对蛇羹改观!呢间系我d长辈间中会黎食既店铺,铺头座位得几个,主要卖蛇羹、龟汤等呢d补身食物,亦有糖水提供。不过长辈叫我试下蛇羹所以就叫左个龟汤套餐,套餐内有龟汤、糯米饭同蛇羹,好丰富。龟汤我都系第1次见识,听老板讲用左18种材料去煮,用上新鲜生龟,功效多多!店铺有龟汤、蛇汤同蛤蚧汤,但老板话见我湿气重,饮龟汤比较适合我,所以就拣左龟汤。龟汤有行气活血、去湿解毒功效,对老人家既膝关节痛或曾经骨折过既人有帮助,老板亦同我地讲要先饮龟汤,后食糯米饭同蛇羹。讲返味道先,因为用左多种药材去煮龟汤,所以颜色上看似苦茶,但味道一d都唔苦,药材味都唔会好重,所以个人认为味道系大家可以接受。糯米饭既材料有花生、腊肉、葱等等,饭属于偏硬身,几干身,调味适中。蛇羹味道原来唔会好奇怪,食落似食碗仔翅既味道,入面有蛇肉、冬茹、木耳、果皮等材料。食蛇羹除左可以补暖外,亦有驱风去湿功效。蛇肉都可以清楚见到大大旧。旁边有薄脆提供,可以自由选择加配与否。餐牌:
食蛇羹除左可以补暖外,亦有驱风去湿功效。
蛇肉都可以清楚见到大大旧。
旁边有薄脆提供,可以自由选择加配与否。
餐牌: