2022-01-09
Feast 圣诞节聚餐多,咁就梗系有餐系自助餐,上次食咗自助山,但质素强差人意😔,失望到连po都冇心情出,但今次呢间东隅系高水平嘅自助餐😋。 东隅位于太古城中心附近,入口系几隐蔽嘅,由商场一入到去就已经系cafe嘅area。东隅N年之前我都去过两次,装修咗之后网上大赞佢嘅食物质素,又令我想去试试🤩。 当日系29/12,圣诞假嘅后两日,去食午市半自助餐,每人$408🤑(可能因圣诞假关系 所以会贵D),人流唔算多,拎野食唔洗等,枱与枱之间嘅空间大,张枱又大,装修雅致,高楼底,成个用餐体验都好好👍。 员工嘅服务态度有礼亲切,穿著整整齐齐,食物Refill/上菜速度快(应该系话冇refill过),冇拖枱钱。餐厅以一字形式摆放食物,分类明确(除咗芝士),但名牌有D有有D冇,又乱咁放,呢点就要减分🧐。 评分:👍出众👍👍very good(encore)👎no need to eatNo👎or👍可以拎/点,唔会伏(P.s.食物质素与你未来/之前嘅体验可有不同,视乎当日出品) 冷盘 冷盘嘅选择可以话系少,一眼睇哂,沙律有得自己捞,捞好嘅沙律有四款,都唔太hea整,有几款cold cut同碟仔食物,寿司
评分:
👍出众
👍👍very good(encore)
👎no need to eat
No👎or👍可以拎/点,唔会伏
冷盘
冷盘嘅选择可以话系少,一眼睇哂,沙律有得自己捞,捞好嘅沙律有四款,都唔太hea整,有几款cold cut同碟仔食物,寿司难得睇落靓仔,有想拎嘅意欲,但刺身得两款😑,仲有切好咗,冻海鲜只有三款,餐厅好似想放弃呢part咁🥴。
冻海鲜
虾:望落唔太吸引,好白又细只,但好彩仲系鲜甜弹牙,虾膏带少少creamy😬。
青口:望落同样唔太吸引,又好白,冇乜味,但未到disaster。
螺:入面有屎,质感黏中带弹,但完全冇味。
烟三文鱼:用红菜头腌过,食落偏甜,盖过咸香,鲜嫰香滑,又有少少醋姜味,可encore👍👍。
Parma ham:望落有D啡,唔太新鲜,但唔系太瘦,有油香咸香👍。
卤水牛:片得好薄,唔韧,冇乜卤水味,筋位爽弹,食得过
酸姜皮蛋:皮蛋虽然唔系咁creamy,但下面嘅醋腌姜蒜幼细,蒜好香,好惹味👍
cheese board
芝士:放咗喺厨房区,上面系gouda,香滑奶香重,左面嘅偏向干身,但唔系太咸太浓𠮶只,下面系mozzarella条,有嚼头,较smooth,质素唔错👍
寿司
立鱼刺身(冇写名牌):切得厚,弹牙有咬口,但乜味都冇👎
北寄贝:爽弹新鲜,唔系纸咁薄𠮶只
三文鱼寿司:三文鱼偏厚,鲜嫩普通,醋饭唔会太冻太硬,以自助餐黎讲算系几好😆
主菜
因为主食即叫即制,冇任何保温而整到D野淋哂/过熟/唔够热/水蒸气搞到好水汪汪等嘅问题,但选择只得四款,份量又细,只可食一round,但就确保到食物质素高,摆盘靓靓仔仔🤩🤩。
猪面颊:
摆盘用心,猪面颊只得三旧,唔抵,肉质未够软腍,偏向结实,肉味浓,有酥香,肥瘦均匀,有侍改进。
烤肉汁(啡色)偏甜,加咗蜜糖,温和,甘笋鲜甜爽口,黑蒜软熟甜美,绿色嘅蓉有强烈嘅独特风味(好似蒜),带点微辛,smooth,好似系墨西哥辣椒🌶。
鸡胸:
鸡皮中心呈金黄色,微脆,难得会食鸡皮,里面肉质异常地极之嫩滑软腍🤯,唔洗点咬(朋友觉得嫩到有D奇怪 我觉得正常),但鸡味唔明显。
薯蓉质感细腻,蒜香重,可有多些奶香,洋葱仔甜蜜唔腥👍。
泰式黄咖喱:
泰式黄咖喱
卖相好靓,将平平无其嘅咖喱变得有食欲,闻落有椰香,温和惹味,香滑,偏甜,椰奶味重,脂香感高,可多些香料味(香茅九层塔)
入面嘅鱼肉极级新鲜,水嫩,入味,配有好夹嘅栗木荀扁豆唔夹嘅番茄,罗勒叶👍
甜品:
大多用咗独立碗碟仔盛著,买相非常之精致,有酒店级水平,并非酒楼级水平😅,大部份都系一口size,可以试到好多款式,雪糕三款都系自家制,但我就冇试到
desserts
焦糖炖蛋:可介定酒店甜品大致上既水平系点系,考牌菜,呢个的确系高质,有原粒云呢拿籽👍
Tiramisu cake:用咗个铁杯装著,只得一层Marscopone cheese,可可粉同lady finder/cake,Marscopone轻盈香滑,下面lady finger浸得好耐,有cold brew/咖啡酒Kahula 香味,但个人认为浸得太耐,碗底好多水。👍
柠檬蛋白挞:外层用火鎗烧过,食落沙沙地,偏甜,同下面酸甜光滑嘅柠檬吉士酱配搭得几好👍。
绿茶mousse:mousse最底埋藏咗个抹茶蛋糕,mousse好rich,唔甜,茶叶味浓中带苦,抹茶控黎到呢度一定食爆👍👍。
Macaroon
Macaroon:唯一失手之作,蛋白外层过脆,小硬,焗得太耐,碎哂👎
总结:坐得舒服,环境雅致,服务良好,但选择好少,钟意食海鲜寿司任食热嘅人未能满足,食物质素中间水平,冇任何放唔入口嘅野,见到餐厅有用心去摆盘同整甜品,连茶选用嘅牌子都好正(仲有自家制姜茶)😲,可推介呢间,食过呢间嘅人欢迎留言讨论吓你嘅用餐体验👇。