2023-04-29
近年角落生物大热,行到边都有佢地的影踪。早前都有不同的香港餐厅同角落生物做限时crossover,而今次我就去了尖沙咀的奔之食堂。佢系DFS入边,去到门口已经见到海量的角落生物公仔可以打卡。餐厅入面都有不少公仔,不过想去的大家记住book咗位先去,因为无book位就有机会要坐无公仔的台。食物方面,选择还算多,只系角落生物的限定Menu主要系插块牌仔,痴个贴纸。无我上次去另一间同角落生物crossover cafe咁有心思,食野饮野都有杯垫、餐盒、杯可以拎得走。呢间就装修上可以较打到卡。我只系角落生物的Menu内,点了两杯饮品:麻雀三色咖啡,及蜥蜴蝶豆花蓝莓沙冰。麻雀三色咖啡同Menu上样差好远,而且饮落都未到连所咖啡店的水准。原本以为以为有蜥蜴贴纸的蝶豆花蓝莓沙冰,饮落系正常沙冰味道。食物就点了一份红烧牛肉面及盐酥鸡卤肉饭,味道一般,只系卤肉饭份量有点少。整体来讲,都几失望,如果佢再同crossover,我都未必再试。