2019-02-23
虽然「印度神油」就经常听到,不过讲起印度,都系谂起咖哩!但对对自已黎讲,印度野可能算系冷门(?)重要系素菜。不过试完呢间之后,希望佢可以成为你心中既一个热点。因为食完之后你可能会以为食左泰国野,点解?因为「泰」好味啰!(烂,而且同泰国野冇关…) 不过讲就咁讲,呢次食评极难写。事关我地今次一行5人,一下子怒叫左15样野,唔系5唔系10,系15!要为15款食物写对佢地既爱情故事,根本同写硕士论文冇分别,重要final year果只…所以今次只尽量介绍重点!--------------今次被扫对象位于尖沙咀一间楼上舖,不过因为间野系完全比你睇到,所以极易揾。温提:楼下个铁闸,当你烦恼紧系咪要按既时候,其实一推就开,得左!间野地方唔算好大,但净系全店既staff都系清一色印度人,就足以令你觉得印度味浓。墙上有手绘既壁画(甚至厕所门口都画左个印度男人望住你say hi),冇做作既装修反而感觉更印度。呢到9成客都系印度人,而且大家讲野都好细声,好感度up完再up。重附送比你练习英文既机会。--------------OK,今集唔讲咁多废话,讲重点! 先黎野饮。就咁睇相,叫你玩「找不同」的话一定死硬
但对对自已黎讲,印度野可能算系冷门(?)重要系素菜。
--------------
OK,今集唔讲咁多废话,讲重点!
mango lassi(左)芒果奶昔(右)
先黎野饮。就咁睇相,叫你玩「找不同」的话一定死硬。但好适合同心仪对象,认错佢果杯黎个间接kiss(误),当然我只会认错苏太果杯。
其实左边系mango lassi,有点点乳酪酸味,右边系芒果奶昔。一杯要成$4X,净睇价钱都知道一定好正(应该)…点知…饮芒果汁却堕进了爱河,一定一定要试!
注意:此店有奶或乳酪制品(除非是植物奶),但大部份菜色为全素。
--------------
跟住出场既系一张3只手臂既对比图!上下两只分别系来自两位美少女,中间最大果只其实系「米纸玛莎拉香料班戟」!
米纸玛莎拉香料班戟
--------------
跟住系貌似忌廉炸鱼蛋既「乳酪炸米饼粒」。
乳酪炸米饼粒
卖相极靓有特色,中间中空填满乳酪,真系新奇刺激又好玩,因为你可以用小笼包既食法食佢!先由个顶啫左啲乳酪先,再成粒啪!必叫之选!
--------------
跟住两位佳丽真系令我难舍难离。一个拥有健康古铜色,一个黄色有亲切感!
青豆菜汁薯仔(左)乳酪饭(右)
乳酪饭,唔系炸粉丝碎。因为乳酪系另上,所以本身都系纯素。系香港食到真印度米,当堂有种时空交错既感觉。而且香口,非常香口,点唔点乳酪结果都系一样:好味!
--------------
话说食到最后想叫个甜品。
印度雪糕
「印度雪糕」,好明显好有特色,因为唔知系咩尼。胆粗粗一叫,点知黎左一兜腐乳…硬住头皮一试,点知中埋毒…
因为比起好味,真系太特别!比10分钟大家估下系咩味。1、2…好!系姜味!感觉似姜汁撞奶雪糕。舌测下可能有绿豆蓉、姜粒、Nuts碎、香草。必定翻叫之选!
--------------
真心想介绍哂所有野食,不过写到呢到,都系拣啲黎看图说故事啦~!
印度芝士腰果
印度芝士腰果,好味!芝士略带甜(素芝士?),腰果又健康。
杂锦班戟
杂锦班戟,平淡。明明系煎饼,不过又冇煎既香味,唔点野就冇咩味。但mix埋既杂菜唔错架!
喀什米尔黄饭
喀什米尔黄饭,好味!呢个唔系什果宾治米饭版,叫佢,因为个名,点解?因为唔知点解。饭同样系印度米,而且处处椰香!
--------------
Branto君,系呢到要同你讲声对唔住,因为开头睇你啲佳丽相同个壳,真系冇任何期待。但最后我发现,「冇任何期待」既唔系指啲食物,而系我「冇谂过」食完,离开左你之后,就即刻想去你到食过。Bravo, 印度Branto君!