2K
2008-06-01 9 浏览
约了好耐, 今日终于食得成呢餐「三个女人一个墟」0既饭 选址呢度, 除0左因为口碑唔错, 亦贪佢 location 比尖沙咀好多餐厅「隐蔽」, 加上静静0地, 可以慢慢坐慢慢食慢慢倾. 叫了一个 salad, 一个 "specialty", 一个 pasta 加一个甜品 share 食.先0黎唔记得乜名堂的 tuna salad... d 菜新鲜爽脆, 不过咁多样我最欣赏 d 牛油果, 味道浓, 滑滑溜溜的, 好好食; dressing 酸酸的, 再唧 d 柠檬汁, 非常开胃; 6 件半生熟 tuna 好劲 pepper 味, 中间软滑 juicy, 外围就带少少焦香 (?), 好食.Chicken Madeira 系鸡胸肉面头铺上 mozzarella cheese 及 mushrooms, 加酸酸的又带轻微酒味的 Madeira 汁焗制... 鸡胸肉有少少0鞋口, 不过好腍, 意料之外; 面头 Madeira sauce 的 cheese + mushrooms 好香, 几好食; 汁酸酸的, 俾人好轻怡0既感觉, 唔错; 另外仲有伴碟的 grilled eggplant 及
约了好耐, 今日终于食得成呢餐「三个女人一个墟」0既饭

Chicken Madeira 系鸡胸肉面头铺上 mozzarella cheese 及 mushrooms, 加酸酸的又带轻微酒味的 Madeira 汁焗制... 鸡胸肉有少少0鞋口, 不过好腍, 意料之外; 面头 Madeira sauce 的 cheese + mushrooms 好香, 几好食; 汁酸酸的, 俾人好轻怡0既感觉, 唔错; 另外仲有伴碟的 grilled eggplant 及 mashed potatoes, 薄切 eggplant grill 得好香口, mashed potatoes 薯味牛油味同样香, 但又唔会好漏, 几好食.

Spaghetti carbonara 面头有落得几重手的 cheese flakes, 朋友 J 话斋「见到佢个样都饱」XD 意粉够 al dente, 白汁杰身又 buttery, 够晒漏够晒正宗
, 不过 bacon 唔够香; 旁边的 garlic toast 好脆, 不过蒜味淡薄, 可惜.

甜品拣了 Apple Green Crisp (似乎系招牌?), 其实即系 apple crumble (?)... 苹果香甜, 热热的 crumble 极脆, 好香又好甜, 劲正! 旁边仲有一个 scoop raspberry ice cream, 一冻一热好正, 推介!

环境唔错, 装修简约, 令人觉得好舒服, 小店亦好新净, 似乎开业无耐? 另外不得不提, 同场食客系 10 个有 9 个都系女的, 唔知同「轻食 / organic」主义有无关系?
Service 亦唔错, 店员们好有礼貌.

埋单 $137 一个头, 各方面都唔错, 会再帮衬的. 下次试试其他 salads 及甜品.
tuna salad
Chicken Madeira