2019-08-14
今日嚟到呢间全港首创嘅木桶喷泉火锅踩踩点,横浜系专做唔热气同养生嘅边炉,啱晒女士食,因为系旺角行街,所以今次就拣左旺角呢间分店餐厅以篮球为主题,够晒特别!一出䢂就见到一排铁丝网既墙,挂上唔同顾客既合照,好有亲切感餐厅推行电子下单,呢头order完𠮶头就出菜,好有效率!我地嗌咗一杯水蜜桃红茶(左),唔会好甜,一杯金桔柠檬(右),酸酸地好开胃另外,酱料放系出面,有保鲜纸封住,非常卫生👍🏻汤底拣咗花胶螺头药膳鸡锅,听个名都知够晒养生啦☺️,食完都无咁大罪恶感呀🤣呢个木桶喷泉火锅真系够晒新奇!当个汤滚嘅时候,会系桶内嘅洞喷出来,店员解释𠮶啲系洞出嚟嘅汤会比较清,因为由底开始滚,面头层油同杂质会隔咗,真系啱囇我呢啲又想打边炉又怕肥嘅人!🤣响铃系餐厅即叫即炸,口感同外面买的完全唔同,非常香脆可口,仲有炸鱼皮同鬼鬼马马(墨鱼胶酿油炸鬼),个人就中意沾一沾汤再食,估佢唔到仲系都非常脆口下面𠮶碟主菜全部都系餐厅自家制,肉丸爽口弹牙,饺子皮簿馅多,全部一口分量,真系好味到唔够喉呀🙈肉类方面,餐厅包嘅三个选择之中我地拣咗蒙古羊肉(右上),食落好弹牙,好有羊味,接受唔到臊味嘅人就唔建议嗌啦!左上:牛肩肉 肥瘦比
餐厅推行电子下单,呢头order完𠮶头就出菜,好有效率!
另外,酱料放系出面,有保鲜纸封住,非常卫生👍🏻
左上:牛肩肉 肥瘦比例刚好
右上:羊肉
左下:肥牛 够晒薄,一渌就食得
右下:鸡件 煮熟后鸡肉有血色,有待改善
左上: 花枝片
右上:豆腐 好滑
左下:鲜牛肉
右下: 鹅肠
食到七七八八,店员就会主动过嚟,帮我哋夹起只鸡,攞入去分件,非常贴心
唔好以为只鸡煲左咁耐一定好韧,相反,鸡肉仍然滑身,唔会好‘鞋’
临走前,留意到隔嚟枱有一个烧烤板,好奇问店员系咪有其他放题选择,原来横浜新推出咗烧烤加火锅二合为一嘅放题,而且已经有其他分店试行紧,一于下次去试下先!