2024-04-26 211 浏览
呢间《泰太厨房》之前就听过朋友介绍过, 早两日难得入咗大埔做嘢, 于是揸架车🚗去咗大尾督试试佢! 餐厅好有心思装修, 成个环境都令我有去咗曼谷旅行咁开心! 『泰式炸虾饼』HK$128呢碟虾饼全部大大件, 外面炸到好酥脆入面就爽口弹牙, 真系非常好味!『驰名冬荫功汤』HK$148 (S)我以为S应该好细兜, 每人笔一碗应该就冇晒, 结果个portion大到我哋饮咗四碗都未饮完, 入面仲要有四成五只虾! 个汤非常足料, 饮得出系用虾头煲落嘅汤底, 味道好浓郁, 酸甜辣味亦做得好平衡, 十个like!!『新鲜菠萝海鲜炒饭』HK$148菠萝炒饭最惊系菠萝🍍有水所以搞到个炒饭好湿, 但呢度炒得好够干身, 加埋有腊肠、提子干、菠萝粒&腰果一齐炒非常香, 而on side嘅菠萝应该有烧过所以劲甜! 我亦好欣赏旁边用茄酱炒过嘅海鲜, 令成碟炒饭都好开胃!『泰太咖哩蟹肉焗面包 (小霸王)』HK$178呢个小霸王一啲都唔小, 成个头咁大嘅面包直接上枱, 店完响我哋面前切开, 听到面包卜卜脆嘅声音, 然后望住入面嘅蟹肉咖哩流出嚟真系好治愈😁个咖哩唔会好辣少少甜好啱口味, 加埋面包一齐食, 外脆内软酱汁又浓郁

『泰式炸虾饼』HK$128

『驰名冬荫功汤』HK$148 (S)

『新鲜菠萝海鲜炒饭』HK$148

『泰太咖哩蟹肉焗面包 (小霸王)』HK$178
呢个小霸王一啲都唔小, 成个头咁大嘅面包直接上枱, 店完响我哋面前切开, 听到面包卜卜脆嘅声音, 然后望住入面嘅蟹肉咖哩流出嚟真系好治愈😁个咖哩唔会好辣少少甜好啱口味, 加埋面包一齐食, 外脆内软酱汁又浓郁, 果然系招牌菜式⚡️

『青柠梳打』HK$46
『新鲜椰青』HK$54
本来我叫芒果🥭沙冰, 但老板好好话我知, 今日芒果唔够靓叫我转饮椰青, 非常有人情味!椰青同埋青柠梳打都好新鲜, 为我哋呢餐泰国菜倍添风味!

PS 现场见到有个炭炉烧串烧仲可以烧乳猪, 不过要提早预订, 又畀咗机会我下次再返嚟食喇!

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
泰太厨房 @tpthaithaikitchen
📍大埔大美督大美督村47号地下E号舖

#MrsLong #hk #Longs #influencer #香港美食 #餐厅推介 #hkfoodie #亲子好去处 #假日好去处 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers