2024-09-23
旅行瘾又发作,想抢张去韩国嘅平价机票又抢唔到,咁就唯有揾间韩国野食下止下瘾先。又要环境有feel,又要食到酱油蟹,咁啱就俾我揾到呢间田浦食肉。一嚟当然就有一堆小菜啦,除左唔少得嘅泡菜,仲有翠玉瓜等等,一开始就已经打开咗个胃口。跟住就到我最钟意食嘅酱油蟹,腌得十分入味,除左蟹肉嘅鲜甜,仲有蟹膏嘅甘香,而且每啖都有酱油嘅香味。咁食酱油蟹,就紧系要跟返韩国嘅食法,衬返个白饭一齐食,咁就可以食尽酱油嘅味道啦。食烤肉都系韩国野重要嘅一部份,呢个烤猪肉套餐一次过就可以食到五花肉同猪颈肉,每件都有烧烤嘅香味,而且肉质鲜嫩,配埋韩式辣酱同菜食真系不得了。朋友就钟意食韩式煎饼,材料丰富之余,仲煎得十分香脆同食到鸡蛋嘅香味,钟意食煎饼嘅真系一定要试。最后,食埋呢个水冷面就真系perfect。入口酸酸辣辣,仲要冻冰冰,真系啱哂呢啲炎热嘅天气。而且食左餐咁丰富嘅野,最啱就系连汤都饮埋,舒解一下腻气。