2012-04-18 198 浏览
1月29日, 喺太古睇完戏, 想食个下午茶, 我就提议去西湾河太安楼食个车仔面~ 全港至平至抵食嘅车仔面非太安楼莫属, 所以如果食得多太古嘅高级食店, 行十分钟嚟西湾河品尝传统美食都几唔错~::: 腐皮卷红肠粗面 ::: $17呢个两𩠌车仔面都只系$17, 仲加送几条菜, 睇住个出晒烟嘅大锅度煮面, 睇见都热血沸腾~ 汤底我要咗个咖哩汤, 加上粗面尤其索汁, 热辣辣超有风味~ 腐皮卷红肠虽然都唔系咩靓料, 但系咁样坐喺商场条巷度食个味道都亲切d.个车仔面档都有数十款𩠌料选择, 真系要俾d时间先可以作出决定, 其实仲有好多野想食, 不过今日嚟食tea就住就住食, 下次再食唔同料~ 不过一睇太安楼以前好似多d车仔面档, 有几间都执咗, 希望可以继续维持, 保留特色嘅传统风情~

::: 腐皮卷红肠粗面 ::: $17

腐皮卷红肠粗面