2017-04-09
呢个舖位对面本身有一间日式放题同一间食乌冬嘅舖,不过两间舖都相继结业至于呢个位前身就系卖运动用品嘅,估唔到咁细个位都可以开一间拉面舖,仲要有我未食过嘅沾面根据商场 FB 嘅介绍,呢间系新开试业嘅,返正系新舖头就入去试下啦如果 Google「一生悬面」呢四只字,结果好多都系讲紧台南嘅一间同名拉面店,未知两者有冇关系二人同行,被安排坐普通枱,枱面已经放定点餐纸,另外都有纸巾、餐具、杯同埋柠檬水比客人用,不过水入面系冇落冰,而且水温系偏向室温,个人觉得有冰水会好啲今次我就食特浓豚骨沾面,面有得拣软硬度,而我就拣标准嘅,落单果阵职员问我地要热面定冷面,我自己就拣冷面另外我地都叫左份煎饺子黎食稍为等左一阵,首先黎嘅系煎饺子($25/5只)个饺子皮煎得几靓,有小小脆脆地嘅感觉,唔会成只饺子散晒,卖相唔差同埋食落口感觉到有小小汁,唔会话太干食唔落跟住就系特浓豚骨沾面($68,另加半熟蛋 $9/2只)第一次食沾面,其实都唔系太知咩叫正宗沾面汁嘅豚骨味几突出,个汁本身都几浓郁,但个人而言唔会觉得太浓,亦都有小小葱系入面面条嘅口感都 ok,我食果个系冷面,但系食落口又唔觉得好冷,不过钟唔钟意又系因人而异啦
如果 Google「一生悬面」呢四只字,结果好多都系讲紧台南嘅一间同名拉面店,未知两者有冇关系 二人同行,被安排坐普通枱,枱面已经放定点餐纸,另外都有纸巾、餐具、杯同埋柠檬水比客人用,不过水入面系冇落冰,而且水温系偏向室温,个人觉得有冰水会好啲
另外我地都叫左份煎饺子黎食
稍为等左一阵,首先黎嘅系煎饺子($25/5只)
同埋食落口感觉到有小小汁,唔会话太干食唔落
跟住就系特浓豚骨沾面($68,另加半熟蛋 $9/2只)
面条嘅口感都 ok,我食果个系冷面,但系食落口又唔觉得好冷,不过钟唔钟意又系因人而异啦;因为同行果位拣左热面,所以我都有试两啖嘅,我又冇特别喜好话钟意热定冷,不过上网睇就有人话沾面最好配冷面,面条会好食啲
碗面本身都有一只半熟蛋,我就另外加左两只,不过就觉得略为熟左啲,始终冇果种半熟嘅感觉;至于叉烧同埋荀都不过不失,起码成碗面唔会觉得太单调
不过份量黎讲我就觉得唔系太足够,如果大食小小嘅要考虑下加面底
如果住附近又想食下沾面,呢间会系其中一个选择,虽然唔会成日食,但系间唔中食下都得