2021-05-26
On The Hill Coffee Bar用上清新简约木系嘅装修,去嘅时候系平日而且未到lunch time,可以坐喺门口窗边,出边劲阳光普照,坐喺窗边有太阳嘅温暖😎但系一啲都唔热,因为我谂佢design嘅时候考虑到阳光呢点,所以头顶有部冷气机,非常舒服😊另外入门口右手边有一张圆枱,中间有一棵树伸展出嚟,光线充足,无论坐低饮嘢或影相都一流,见佢哋有hand drip 手冲咖啡,都有几种豆选择,全部咖啡豆系浅度烘焙,价钱合理,不过真系要赞一赞咖啡师👏🏻佢态度非常好,唔单止有问必答,而且当知道我嘅口味,佢会改变冲调嘅时间,希望更啱我口味,之后仲行过嚟再询问一下味道啱唔啱我饮,咁样嘅服务态度真系要加分再加分👍🏻👍🏻👍🏻重有佢哋部磨豆机都好有型,系少有咖啡店用嘅手磨款,三间店中只有呢间店用呢款磨豆机食物饮品方面🥗☕️*Deluxe Dirty $68- 系佢哋嘅signature,每日限定数量,佢哋话只有佢哋先至做到Deluxe Dirty,普通dirty 饮饮下都会沟埋一齐变咗latte, 果然佢嘅deluxe dirty系唔会沟埋,因为佢哋用特别嘅方法,令奶同水分离,咁样奶就会更浓郁,令到
食物饮品方面🥗☕️
*Deluxe Dirty $68
- 系佢哋嘅signature,每日限定数量,佢哋话只有佢哋先至做到Deluxe Dirty,普通dirty 饮饮下都会沟埋一齐变咗latte, 果然佢嘅deluxe dirty系唔会沟埋,因为佢哋用特别嘅方法,令奶同水分离,咁样奶就会更浓郁,令到饮嘅时候更creamy更厚,但又唔会盖过咖啡嘅味道,钟意饮奶类咖啡嘅人,一定要试吓,佢真系比一般嘅dirty更突出👍🏻
*Drip Coffee手冲咖啡 $65
- 佢哋有唔同嘅咖啡豆可以选择,我就拣咗日晒嘅「Panama Geisha blue Esmeralda 巴拿马翡翠庄园蓝标艺妓咖啡」
- Taste note: peach, grapefruit, melon, blueberry,个人觉得佢入口有淡淡嘅melon 味,grapefruit 最出,其次就系blueberry
- 非常推荐饮吓佢哋嘅手冲咖啡,因为可以同咖啡师倾吓问吓,一定会觉得$65,物有所值👍🏻
*Smoked Salmon Salad $78
- 佢用嘅蔬菜都好新鲜,三文鱼够晒份量,个人就好钟意佢嘅柚子沙律酱,非常适合夏天食👍🏻
总括嚟讲,我对佢哋好满意,一定会再嚟