2023-11-13 176 浏览
茶舍系一间位于土瓜环嘅港式餐厅,而家周围都有好多分店。我个人最钟意嘅就系佢嘅咖喱焗牛腩饭。咖喱焗牛腩饭呢道菜以咖喱焗牛腩同饭为主,非常受欢迎。牛腩经过煎烹调,变得软嫩多汁,配合浓郁嘅咖喱酱汁,味道香浓。特别系佢入边有牛筋同埋薯仔,佢地唔单止系烚熟咗就焗,而系煎熟先再焗,显示出餐厅对细节嘅细心处理。茄汁焗猪扒饭呢道菜以茄汁焗猪扒同饭为主,系一个经典嘅港式菜式。猪扒经过煎烹调,表面煎至金黄酥脆,内里嫩滑多汁。配合茄汁酱汁,味道酸甜可口。饭同猪扒一齐焗热,令味道更加融合。黑松露蚝仔意大利烩饭呢道菜以意大利烩饭为主,配上新鲜嘅蚝仔同黑松露。意大利烩饭煮得香浓,每粒饭粒都吸收咗汤汁嘅味道。蚝仔鲜甜,黑松露带向丰富嘅香气。呢个菜式结合咗东方同西方嘅元素,味道独特。茶舍嘅特色就系提供传统港式菜式,而我最推荐嘅咖喱焗牛腩饭,味道浓郁香辣,牛腩软嫩多汁。茄汁焗猪扒饭同黑松露蚝仔意大利烩饭都系菜单上嘅经典菜式,味道丰富鲜美。如果你钟意港式菜,茶舍绝对系一个值得一试嘅餐厅。

咖喱焗牛腩饭

茄汁焗猪扒饭