2021-07-18
今次去蓝田帮个客人睇风水,睇完之后重谂紧去边到食晚饭,点知见到对面有大壹烧鹅,两话不说入去帮衬.原因系..... 曾经帮衬过铜锣湾店,叉烧一级掂,所以又想同叉烧约会.今次好奇怪,打开份 menu 竟然出现选择困难症,秘书助手完全无意见而我又好多菜式想食,但肚只得两个!最想食乳猪,点知售罄,okay,减少一个选择烦少一个,最后点咗叉烧并烧鹅,豉椒炒蚬同松鼠鱼.细细个曾经哽鱼骨,唔多唔少抗拒食鱼,大壹嘅松鼠鱼起哂D最恐怖嘅鱼骨,啖啖鱼肉,外脆鱼肉超嫩滑,再加上偏甜嘅甜酸汁,满意.炒蚬除咗蚬要新鲜之外,就系蚬肉无沙,食咗半碟,一D沙都无,要俾个 like,因为我超怕食鸡蛋有蛋壳,食虾有肠,食蚬有沙.之前我都讲过,依家好多烧味店,油鸡烧鸭烧鹅经常出现一个现像叫"假满足",即系望埋去好似份量足够,食落跟本无肉,有皮有骨系无肉,大壹烧鹅份量足,无出现假满足,有相有真相,而且皮脆肉嫩,唔点酸梅酱已经好好味,而我亦都无点甜梅酱,俾第二个 like!人生,系要享受,要精彩,要乐趣开心,唔系要长寿,食旧叉烧都话要健康,唔要肥唔要㶶,又瘦又唔甜,搅到口感硬又淡味,边好味边有人生乐趣㗎!见到大壹嘅叉烧,隔住块
见到大壹嘅叉烧,隔住块玻璃都觉得正,一件叉烧有齐黑㶶边同肥肉,入口有甜味又有黑㶶边嘅香口感又有肥肉嘅较松软感,有齐三种口味!感动!
咁先系享受人生乐趣㗎嘛!咁先感觉人生有希望嘛!