2021-09-23 1392 浏览
好耐冇食打冷,今次终于夹到几个朋友一齐食,可以share多啲唔同嘅野😋我地拣左呢间位于上环嘅老字号,由于系中午时间去到,所以并唔多人,基本上得我地一枱😂餐厅嘅菜式选择非常丰富,有平有贵,我地花左唔少时间先拣好想食嘅野🤣系上菜前,先饮至杯功夫茶,茶香比平时饮开嘅茶较为浓郁。✨ 卤水鹅拼盘(鹅肝/鹅肠/鹅肉)($168)食潮州菜当然就唔可以错过卤水拼盘喇,我地就拣左鹅肝、鹅肠同鹅肉片,整体黎讲卤汁嘅味道都几出,但又唔会太咸,都几好味❤️✨豉汁蒸鳝($148)我最钟意嘅一道菜😋食得出白鳝都几新鲜,味道鲜甜,同豉汁嘅味道好夹。火喉亦控制得刚好,鳝饮爽口得黎又唔会太多骨,好好味。✨椒盐九肚鱼($88)椒盐九肚鱼炸得非常香口惹味,外层嘅炸粉厚度适中,九肚鱼食落非常嫩滑😋✨潮州蚝烙($65)呢度嘅蚝烙呈金黄色,蚝仔嘅份量都几多,食落除左有蚝嘅鲜味外仲有淡淡嘅蛋香。✨潮州蚝仔粥($75)蚝仔粥同样系必点❤️汤底咸度适中,食落有淡淡嘅荽茜香同蚝嘅鲜味。整体黎讲每样野都好好味😋有机会嘅话会再黎试下唔同嘅小菜🤤

✨ 卤水鹅拼盘(鹅肝/鹅肠/鹅肉)($168)

✨豉汁蒸鳝($148)

✨椒盐九肚鱼($88)

✨潮州蚝烙($65)

✨潮州蚝仔粥($75)

整体黎讲每样野都好好味😋有机会嘅话会再黎试下唔同嘅小菜🤤