今日同屋企人黎澄海小馆食晚饭,其实都食过好多次了,不过呢到既鹅片真系数一数二好食。由于呢间小店面积唔算大(其实有两个舖位,一个对住大街正常既舖位啦,同埋一个喺后巷行入去既舖位(唔系露天/后巷,只系要沿后巷行入去)),怕要等位既关系我地预早打电话去book位先。去到既时候准时8:30pm,都差唔多满座!咁员工姐姐就安排我地6个人坐后巷行入去个个舖位。我地叫左几碟小菜同埋鹅片啦,全部都好好食!!!座位都算阔落,当然唔好expect系好舒服既高级中菜厅咁样,但系系干净舒适的。小菜既价钱大约平均$90一碟,份量正常,加埋味道我觉得算系抵食。菠萝咕噜肉:应该去边食小菜都总有呢碟出现,酸酸甜甜咁好开胃,份量又够。但系略显个皮炸得唔够脆。鹅片(拼卤水豆腐猪大肠):好瘦好好味,我唔钟意食切得太厚或者太肥既鹅片,呢个真系100分。猪大肠我无食,但系屋企人觉得好食。豆腐一向系我既favourite,所以点我都觉得好食既。咸鱼鸡粒炒饭:饭粒粒粒分明,唔会太油,有咸鱼香,好食。胜瓜云耳炒肉片:新鲜,但少少太油。黄金鲜鱿:每件鱿鱼都有咸蛋黄覆盖,几好食。总共食左$740(加埋白饭同买两罐汽水),我自己觉得以家庭
咸鱼鸡粒炒饭:饭粒粒粒分明,唔会太油,有咸鱼香,好食。
胜瓜云耳炒肉片:新鲜,但少少太油。
黄金鲜鱿:每件鱿鱼都有咸蛋黄覆盖,几好食。
总共食左$740(加埋白饭同买两罐汽水),我自己觉得以家庭聚会晚餐黎讲几好食同几抵食,会再黎。
2022-09-15
  • 鹅片