2023-11-01
📍大同私房菜会所(尖沙咀)尖沙咀广东道120号海威商业中心6楼历史悠久嘅大同饭店一向都系招待名人,最近大同嘅后人喺尖沙咀开咗间大同私房菜,开放比有口福嘅你去品尝,我朋友知佢开咗无耐就约埋几个朋友一齐去感受啲食物同环境。大同私房菜多以中菜为主,而我地今晚就试下呢度嘅西餐🤝🤝👉俄罗斯沙律😋😋😋😋.5/5睇落个样同我地平时食嘅鸡脾沙律个沙律无咩分别,大厨介绍完之后细味每一啖就食得出个种传统味道,主要为薯仔、红萝卜、腌青瓜、鸡蛋同沙律酱蛋王酱,几开胃🫶🏾👉 法式龙虾汤😋😋😋😋.5/5同平时饮开嘅龙虾汤有好大分别。呢个系比较稀啲,饮得出系由新鲜龙虾熬制出嚟,每一啖都有虾个鲜甜味,汤里带有几旧新鲜弹牙嘅龙虾肉,仲有多士点缀👉嫩煎鹅肝😋😋😋😋.8/5呢个鹅肝真系无得输,嫩滑之余,仲煎到个面有香脆口感,咬落去满口浓烈嘅鹅肝味,配埋特调酱汁,更突出到鹅肝味个种特别味道,配埋块多士仲不得了,多士融入鹅肝,平衡返个油份,嫌唔够喉😋😋😋👉法式橙鸭😋😋😋😋.7/5原只鸭上枱比相机食先,烤鸭肚子塞满满,好有内馅,影完相大厨会出嚟系面前切割只鸭,影咗一阵相仲有丝丝细烟冒出嚟,个内馅真系好有料,香味扑鼻,香橙汁伴烤鸭
尖沙咀广东道120号海威商业中心6楼
👉嫩煎鹅肝
😋😋😋😋.8/5
👉法式橙鸭
😋😋😋😋.7/5
原只鸭上枱比相机食先,烤鸭肚子塞满满,好有内馅,影完相大厨会出嚟系面前切割只鸭,影咗一阵相仲有丝丝细烟冒出嚟,个内馅真系好有料,香味扑鼻,香橙汁伴烤鸭件上碟,鸭味好重,香橙汁有解油腻,一啲都唔觉得漏
回头: Yesyes,如果唔系朋友带路真系未必识下次想试埋中菜🤤🤤