2015-11-14
同同事行完山,路经西湾河,同事就介绍有档车仔面系太安楼入面好好味,问我有无兴趣﹖一向为食既我当然要试下啦,就行入去揾呢档车仔面。系揾车仔面档既同时,可能系午餐时间,亦见到好多食店出面排长龙,佢地都系出名既店舖,终于都俾我地揾到车仔面档。去到时都已经有五、六个人排紧,不过果几个阿姐都好快手,由煮面,放𩠌,收钱到送埋去个位度,差唔多一分钟serve一个,所以系果短短五、六分钟入面,我要系一个满布唔同既𩠌既炉边去拣我想食既野,确实好有难度,因为太多𩠌可以拣。当我重谂紧$35三𩠌一面定$41四𩠌一面既时候,阿姐就问我要咩,我最后就拣左油面、猪大肠、猪红、猪手同九菜。堂食环境始终一般,店内坐位都有限,不过就系咁先似以前既“那渲面”既感觉。阿姐系门口加左将枱俾我地坐,就开始尝试呢碗咁多人来排队既车仔面(坐低之后,条龙已经有十几人排紧)。油面都算弹口,但猪大肠同猪红非常入味,又“林”,份量都算多,相反猪手无咩特别,不过个汤就好浓味,自己就觉得浓左少少,但味道好正宗,完全系以前街边可以食到既流动车仔面。同事就要左粗面、猪大肠、鸡翼尖、猪皮、萝卜同菜,每样𩠌都好入味,尤其系萝卜,而且粗面都好弹牙,所以系
堂食环境始终一般,店内坐位都有限,不过就系咁先似以前既“那渲面”既感觉。阿姐系门口加左将枱俾我地坐,就开始尝试呢碗咁多人来排队既车仔面(坐低之后,条龙已经有十几人排紧)。油面都算弹口,但猪大肠同猪红非常入味,又“林”,份量都算多,相反猪手无咩特别,不过个汤就好浓味,自己就觉得浓左少少,但味道好正宗,完全系以前街边可以食到既流动车仔面。同事就要左粗面、猪大肠、鸡翼尖、猪皮、萝卜同菜,每样𩠌都好入味,尤其系萝卜,而且粗面都好弹牙,所以系好味既选择。
如果有机会,我都会再去试多次,不过太安楼确实有太多美食,去多几次先得!
(而家档车仔面已搬到A12舖)