2020-11-22
之前喺启德睇楼盘,好多agent都话新蒲岗有个商场Mikki,距离启德只系步行五至10分钟。而商场门口就有好多巴士去九龙东例如观塘,将军澳。今日经过商场原来旁边有好多餐厅,包括西班牙,德国,意大利菜。全部餐厅都有一排户外座位,向住街。现在天气凉爽,虽然在马路旁但只是少量车辆,唔系大马路,坐户外特别觉得舒服。 今日拣咗德国餐厅Das Bier, 入面有好多draught啤酒选择,例如香港手工啤酒”友”,Erdinger, Das Bier lager,Hoegaarden rose 。成日想饮rose, 但相对细款所以最后都系拣咗由淡味至浓味道嘅其他啤酒 eg Das Bier lager, 手工啤,Erdinger 黑啤。 最钟意食这家嘅蓝青口,季节限定。用一个pot上枱,青口好软身好新鲜。调味用上白creamy汁,少少结结地可以挂上每只青口,好满足。