2021-04-05 1245 浏览
假期天气太热,郊区太多人,结果由野餐转去afternoon tea。临急揾都冇咩可能book到,walk-in等半岛又唔太想,揾揾下见到尖沙咀皇家太平洋酒店的「柏景餐厅」下午茶有afternoon tea,唔贵之余评价都不俗,最重要系有位。佢而家做紧「悠然下午茶」set,人头周一至五$208,周末同假期$228,如果预先上官网订位同全数畀钱,仲有8折,系极之抵(更抵的在后头)。去到柏景,职员话座位full左(同时有自助餐同tea),然后礼貌地请我哋去附近堤岸酒吧,𠮶度细少少,但可以对住海景,也不错。好快三层架就送上(图中为三人分),有齐咸甜点同scone,连饮品。最底层系咸点3款,除咗三文治,其余两款都有惊喜,尤其牛油果鲜虾咯嗲,虾肉好爽,牛油果软滑,咸中带酸,好开胃。迷你松露牛肉芝士汉堡的牛肉都几juicy,调味都唔错。甜点占两层,全部不过不失,反而卖相最一般的香橙忌廉挞几好食,甜中带微酸,饼底松化。最腻的当然系榛子朱古力慕丝。另外一碟系scone同两款咸点,scone有原味同提子味,有奶香但比较松散,大力少少都会粉碎。附上的clotted cream同柑橘酱都唔错(个人比较钟意士多
另外一碟系scone同两款咸点,scone有原味同提子味,有奶香但比较松散,大力少少都会粉碎。附上的clotted cream同柑橘酱都唔错(个人比较钟意士多啤梨酱)。班尼迪系全场最好食点心,鹌鹑蛋虽然细只,但流心蛋黄都几多,parma ham又够咸香,配埋烘得微脆mini pancake,属诚意之作。炸蛋白几似日式放题𠮶啲,都算唔错。
最吸引嘅系,佢提供的所有点心系可以叫侍应refill,而且无限次数,所以抵上加抵。我哋就encore左3次鲜虾咯嗲同班尼迪,本来想食scone,但实在有心无力。
如果唔系坚持要去五六星酒店,呢度绝对值得一试,食物质素同环境对得住价钱有余,性价比超高。不过唔清楚呢个优惠做到几时,有兴趣最好事先问问。