2018-12-13 1284 浏览
一向我都好钟意食特色嘢食,今晚就去学煮土耳其菜一入到铺头就好有中东风情气氛,好有异国情怀陈列架上面仲有唔同嘅当地特色物品食物可以买虽然第一次学煮土耳其菜但真系一试难忘首先学煮土耳其咖啡,佢系热沙上面煮,好得意.首先加热左D沙,然后开始煮制,煮到咖啡油开始出黎,就差唔多得.全程导师会指导我地,好细心份量似饮espresso, 未饮先闻下佢嘅香味,唔太浓味,饮到甘中带甜味,嗒落有细滑感,细意慢慢品尝都带来新鲜感,颇易入口之后开始学煮土耳其菜,之前无咩慨念,今日由老师全程讲解再示范特别系呢一个伊斯坦堡烤杂菜薯仔配自制乳酪薯仔烤得香香脆脆 食落香烤味十足杂菜吸收晒精华,超级香口,乳酪味道清新好好食 至于土耳茸牛肉肠薄饼我都比一百分👍🏻薄饼配合特色调味既牛肉肠两者一齐食 一脆一冧 口感一流有机牛扒菇配土耳其芝士都好好食,我地落左好多芝士,味道好香浓平时牛扒菇多数切细片食今次依个咁大旧 估唔到有几好口感好爽口菇味吾算浓,配合芝士就相辅相成好夹味道比较清新,可以去除菇既油腻感,整体食落好新鲜老师教煮食时好细心,除左教做菜技巧,仲讲解左好多土耳其既文化,旅游,历史,今次真系获益良多
一向我都好钟意食特色嘢食,今晚就去学煮土耳其菜

一入到铺头就好有中东风情气氛,好有异国情怀
陈列架上面仲有唔同嘅当地特色物品食物可以买

虽然第一次学煮土耳其菜
但真系一试难忘

全程导师会指导我地,好细心

特别系呢一个伊斯坦堡烤杂菜薯仔配自制乳酪

薯仔烤得香香脆脆 食落香烤味十足
杂菜吸收晒精华,超级香口,乳酪味道清新好好食

至于土耳茸牛肉肠薄饼我都比一百分👍🏻

薄饼配合特色调味既牛肉肠
两者一齐食 一脆一冧 口感一流

平时牛扒菇多数切细片食

今次依个咁大旧 估唔到有几好口感好爽口

菇味吾算浓,配合芝士就相辅相成好夹

味道比较清新,可以去除菇既油腻感,整体食落好新鲜