餐厅: 磯野水產
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2017-12-06 572 浏览
闺密生日, 决定两姐妹一齐食好野! 一于食豪D! 我地都钟意食日本野,不过今次唔想食普通 Sashimi or sushi, 拣左去铜锣湾食矶烧 – 矶野水产! (hehe…听个名好似去筑地食海鲜咁)   Btw, 好在之前有book定位咋, 上到去发觉位唔多,系食高级日本野既!第一次去食矶烧, 睇完份menu都无乜idea点叫, 不过店长好好, 主动走过来帮我地介绍。哥哥话: “如果你地钟意食海鲜既,可以叫个set, 有唔同既海鲜,可以做刺身、天妇罗、烧物, 而且叫仲有野玩添(下面讲) , 好丰富架! “ 听落好吸引咁, 所以我叫左个”特撰盛合”做主食。不过上主食前, 又点可以无d开场小食呢?我地前菜、沙律、下酒物同烧物, 样样都要点>v< !!! 前菜 - 店长推介”野菜条沙律伴鳀鱼酱”! 原来鳀鱼咸咸地架,个浆原来混左甸鱼酱&多春鱼蓉,味道好丰富,用好清既沙葛、红萝卜、生菜点黎食, 又爽脆又有咸香, 好特别! 沙律- 我地叫左”和牛他他蓉沙律” , 其实第一次食他他, 上碟果阵见好生咁, 都惊食唔到! 不过原来系要将只鹌鹑蛋捞埋d和牛, 再用罗纹菜或者紫菜包黎食架

野菜条沙律伴鳀鱼酱

沙律- 我地叫左”和牛他他蓉沙律” , 其实第一次食他他, 上碟果阵见好生咁, 都惊食唔到! 不过原来系要将只鹌鹑蛋捞埋d和牛, 再用罗纹菜或者紫菜包黎食架! 哈~讲真有d似食海胆咁!  食落阵牛肉味好鲜,一点都唔腥, 重点系d牛捞埋鹌鹑蛋真系非常之滑, 食落有好多洋葱同青瓜粒, 层次好丰富!
和牛他他蓉沙律

下酒物 – 同样店长推介”盐烧银杏” ,其实银杏即系我地既白果! 听落好似无特别,但其实呢种日本银杏系特别大粒架! 不过最吸引既,系整碟银杏铺满盐,好似雪白既雪,好有格调! (下酒物就系要有格调,再配酒饮先开心架麻!)
盐烧银杏

烧物 – 有我最钟意食既玉子烧, 不过既然要豪食, 当然黎个升级版啦! 所以叫左”黑松露明太子玉子烧", 斋听玉子烧包著黑松露&明太子都知好食啦! 加左黑松露真系好香, 配埋明太子就更加浓郁! Prefect!
黑松露明太子玉子烧

接落黎终于主食出场啦! 店长拿左盘海鲜出来show比我地睇,原来特撰盛合包左好多海鲜架! 有响螺、赤虾、帆立贝、鲍鱼、雪场蟹脚, 重点系今晚既时令鱼有喜知次啊! 我听过喜知次好正,但好贵,听就听得多啦,今晚终于可以一试!
特撰盛合

刺身 – 响螺当然用黎做刺身啦! 响螺本身都几大只, 师傅刀工又好, 响螺片得好薄, 又好大片, 食落爽口弹牙, 充满螺既鲜味!
响螺

天妇罗 – 我地选左赤虾做天妇罗! 一人有一只, 不过赤虾劲大只, 天妇罗由虾头脆到虾尾, 炸粉好薄, 但虾身仲好滑, 唔似其他地方炸到死实实!
天妇罗

烧物四食
盐烧喜知次 – 真系无得弹! 咁大个女都无食过咁正既鱼架! 师傅话喜知次其实好少有得食, 因为系深海鱼, 要睇时令同撞正有无咁大条! 今次条喜知次, 我地决定盐烧! 因为觉得越靓既鱼,应该要用最原始既方法整,先食到鲜味! 盐烧就最适合啦! 果然上碟果阵闻到好香, 喜知切经过盐烧, 表面香脆, 鱼味好浓郁! 不过夹开黎食仲正啊! 鱼肉唔单止好香好滑, 最重要系极之juicy! 平时食烧鱼通常都好干憎憎, 都系第一次食皮脆肉嫩又多汁既烧鱼!  不过我闺密仲夸张, 食个鱼头食晒, 佢话呢骨都烧到好脆好香, 个头先系最正㖞…哈!!
盐烧喜知次

鲍鱼滨烧 – 当然都系系面前即烧啦! 见到师傅一路烧, d鲍鱼就一路郁! 有d唔忍心 (但个肚抗议, 话好香, 叫我快d食
! 初先我以为烧过既鲍鱼会好韧, 但又唔会㖞, 个心好软, 但又好有咬口!
鲍鱼滨烧

雪场蟹脚滨烧 – 最尾见到蟹脚真系好开心! 因为对上一次食, 已经系3年前系大阪食既事! 雪场蟹脚就系雪场蟹脚, 蟹味既鲜甜同一梳梳既蟹肉, 真系无得输! 最重要系烧完要即食, 因为冻左少少就已经唔系最好食既时间! (当然师傅都系我地面前即烧即食, 所以我地先食得好正既味道)
雪场蟹脚滨烧

帆立贝滨烧 – 师傅系我地面前用火枪即烧!
见住只帆立贝慢慢开口, 好似叫我地快d食佢咁! 食左咁香脆既喜知次, 烧帆立贝决定用配清酒烧!  其实帆立贝只系新鲜、大只就好好食! 师傅烧到刚刚好, 表面烧脆, 内里半生熟, 有刺身既口感又有烧物既香!
帆立贝滨烧

特别游戏 – 原来点一个盛合set, 可以玩一次”一手蚬”架㖞! 只要我地一手拿起几多只蚬, 就会用来做”清酒煮蚬” , 又几得意㖞! 初先我以为好容易那得起10几20只, 但原来d蚬都好大好滑手, 最后得10只咋! 都好, 有免费清酒煮蚬食, yummy!

其实今次真系食得特别豪! 所以真系非常极之饱, 但女孩子又点可以唔食甜吧呢?所以叫左番薯雪糕 + 柚子雪芭, 味道好清新! 最适合作为今餐生日饭做一个结尾!
番薯雪糕 + 柚子雪芭
和牛他他蓉沙律