2021-12-29 3379 浏览
🇭🇰Chef Studio by Eddy·Christmas Day 7-Course Tasting Menu $1200因为我地圣诞节个日去左海洋公园玩 所以我男朋友就揾左附近呢间系工厦入面既法国私房菜餐厅🥰🥰佢呢度装修都几靓 每台仲有棵圣诞花 而且佢摆盘好精致 一道一道菜慢慢上 所以我地食得几开心🌺不过我觉得呢度杂费都几多 因为佢preset个主菜系牛黎既 而我男朋友唔食牛 所以我地就要再加钱转鸡🤭之后佢连水都要$78一位 差唔多等于一杯酒lol 仲要计埋加一 所以我觉得真系偏贵少少 虽然佢系好味既 但系呢个价钱好似有好多选择咁🤭🤣🤣·0. Sun-Dried Tomato FocacciaHouse White Wine $98/glass佢首先会有个自家制既focaccia 佢呢个都几松软既 不过我自己就觉得佢迷迭香既味比较淡 要点佢之后既seafood chowder味道先丰富啲😗😗之后佢杯白酒好易入口 而且几重果香味 饮落好舒服 好适合女仔🥂·1. Hamachi Sashimi佢个油甘鱼超级肥美 配埋佢个好鲜甜既海胆 同埋一个麻油底既酱汁 味道好丰富😋😋之后佢伴碟个啲
🇭🇰Chef Studio by Eddy
0. Sun-Dried Tomato Focaccia
House White Wine $98/glass
1. Hamachi Sashimi
Hamachi Sashimi

佢个油甘鱼超级肥美 配埋佢个好鲜甜既海胆 同埋一个麻油底既酱汁 味道好丰富😋😋之后佢伴碟个啲炸莲藕片同百合都好好味☺️
2. Seafood Platter
Seafood Platter

之后佢呢个都好有惊喜 虽然佢呢个摆盘比较随性 但系佢份量好多 而且佢个三种酱汁样样都好夹 带出到个鲜味得黎唔会太抢 尤其系佢个辣椒油同啲海鲜好夹😍😍佢每一款蚬都好鲜甜 好弹牙 完全无hea你 之后佢个青口系半个手板咁大 而且又系超鲜 啲花螺仔都好弹牙😌😌之后我男朋友话啲大虾都好出色 佢系超级鲜甜 而且肉质好好 啲细虾就正正常常咁🦐之后佢个龙虾超级粉嫩 肉质好好 不过唔知系咪品种既问题 佢个龙虾唔算话好甜 食落比较淡味 呢个就有啲可惜🦞🤭🤭
3. Seafood Chowder
Seafood Chowder

之后佢呢个汤都超浓郁 好似将啲海鲜打成蓉咁 每一啖都饮到晒海鲜既精华 而且佢入面超多海鲜粒🦞🦐最后留翻少少点面包食 超正😌
4. 香煎马友
香煎马友

之后呢个都煎得超级出色 佢个鱼皮好脆 而且鱼油好香 之后佢成旧鱼都超嫩 好入口即溶🐟之后佢下面既豆胚都索晒鱼油 超级惊艳🤤🤤
5. 大闸蟹risotto配陈醋啫喱
大闸蟹risotto配陈醋啫喱

之后呢个risotto入面既蟹肉仲多过饭超夸张 不过我自己就觉得佢饭个比例其实可以多翻少少 而且我觉得佢个饭可以淋身啲啲 不过我男朋友就觉得ok🤣🤣之后佢个陈醋啫喱口感好夹 佢个香味系食完之后先散发出黎 好衬个大炸蟹蟹膏🦀
6. 黑松露鹅肝烧法国布烈士大雄鸡盅 (+$280 each)
黑松露鹅肝烧法国布烈士大雄鸡盅

之后佢呢个我自己就觉得有少少失望 佢系几好味既 但系又好似唔值咁贵咁🤭🤭佢系将鹅肝同黑松露酿左落个鸡度 佢个鸡食落系滑既 而且鹅肝味好出 不过就唔系好食到个黑松露味 而且我觉得佢个鸡皮比较肥腻 加埋个鹅肝酱汁对我黎讲真系有啲太多🙊反而佢个薯蓉我就好中意 佢系好滑 超级creamy 而且完全唔会漏 唔洗点任何汁已经好好味😍😍
7. Dessert Platter
Dessert Platter

最后呢个甜品拼盘都几丰富 而且好圣诞🎄佢个tiramisu整得唔错既 不过我觉得太少lady finger啦 所以口感差啲 而且佢咖啡粉有啲多🤭之后佢个流心朱古力挞真系好流心 不过个朱古力酱就偏甜少少既🍫之后个肉桂曲奇同提子干面包都唔错 系个拖肥macaron同热情果朱古力cone偏甜少少😗😗
#rbyeat
#rby西餐