2023-08-20
平时行经过Soho区都不自觉地被呢间全黄色既餐厅吸引到。今次终于有机会约几位朋友黎试一试。入到餐厅就上左楼上用餐,装修睇得出餐厅有用心布置,每个角落都充满艺术气息。而且仲好细心有Chargespot充电器站,真系好明白都市人电话冇电嘅𠮶种紧张感。 今次试既系Weekend既The Yellow Brunch Menu。价钱每位HKD368加一。基本上可以由11点半慢慢食到3点(今次用餐由12点食到4点)。所以非常适合一班姊妹黎打卡倾偈食嘢。另外仲有2个钟Free Flow Menu,每HKD280。不过因为同行朋友同自己都冇乜兴趣,所以就skip左啦。Appetizer每样嘢食物都会嚟一次,唔够可以free flow再嗌。不过对我哋嚟讲份量好够,基本上食完已经5成饱,所以都冇再额外叫 。 👍个人比较推介Oyster Rockefeller同Pan Con Tomato。蚝食得出系用刺身级别既蚝黎保持新鲜度,焗出黎又唔会overcooked老左,仲系好鲜甜,个汁就有少少烟肉香同几creamy。多士就烤得好香脆但又唔干,配上蕃茄中酸酸甜甜同芝士嘅咸香味好夹。系一道几好嘅开胃菜。另外Ham
另外Ham Croquettes好香火腿味都唔错,不过只可以食一旧,食太多会太腻同饱到食唔落其他嘢。Salad正常。
Portuguese Clam Stew有少少似加咗香港避风塘风味再加白酒,整体调味唔错,不过食落都有一部分蚬有沙,希望餐厅可改善一下。
龙虾汤就另外加$68一位,不过觉得个汤底有少少㶶同苦味,唔知系咪我食唔惯呢🥲同卖相可再执一执
Sides令我好有惊喜嘅系佢既Rosted Corn,虽然看似简单,但配上牛油胡椒同盐,就非常突出粟米嘅甜味。👍
到主菜部分~
👍推介Salmon Ai Horno同Sous-vide Pork Rack
三文鱼焗得啱啱好又好嫩滑。猪扒因为用咗低温烹调法,所以食落肉质真系好嫩又唔干柴,入口又唔会太肥腻。一定要试。
龙虾焗饭就另外加咗$98,龙虾焗得都唔会太老啱啱好,系略嫌调味有啲偏咸。而钟意食饭焦嘅朋友一定会钟意呢个饭,因为佢好香口。而相比起其他主食意粉就较为普通,冇乜惊喜。
Desserts~
甜品方面会推介雪糕,有淡淡的焦糖脆脆又唔太甜,非常适合做一餐嘅结尾。而呢度既Basque cheesecake就偏向硬身d,冇左中间会流心既效果。