2018-01-28
1965 浏览
最近Facebook, instagram 都有一家圆形的Omakase 好吸睛!原来系湾仔一家新开的日本菜,一睇OpenRice 心谂 「一开就咁多负评唔系呱」不过,从来都要试过先好下定论,经过上星期同屋企人食嘅一餐,今日我就同呢间有心的小店平反一下。喺门口大概等左半个钟嘅时间,就有位。一坐低,店员已经奉上人头份量嘅welcome drinks,诚意十足。当日我地嘅welcome drink系士多啤梨烧酒,小小一杯,来准备你投入这一餐丰盛嘅日本盛宴。嚟到呢一度,就梗系要试吓最近网上热爆嘅九段料理。出去食一餐厨师发办Omakase 都闲闲哋一千几百冇走鸡,但系呢度只系需要 $298,真心平过出面!鱼男九段盛刺身刺身是当天按时令而准备,每一款各有两至三件,每日不同,务求让客人食到最新鲜嘅飞机货。云云嘅鱼类之中,个人最惊喜的就系拖罗,一如以往地鱼油好多,入口即溶,真系想讲一句「shut up and take my money」。仲有海胆都系出乎意料之外唔腥,好高质!另外嘅刺身包括牡丹虾、针鱼、间八等等,不过如果可以下次上碟之前,店员可以略为介绍下刺身嘅名和食法就好啦!咁食客就可以认识更加
鱼男九段盛刺身
云云嘅鱼类之中,个人最惊喜的就系拖罗,一如以往地鱼油好多,入口即溶,真系想讲一句「shut up and take my money」。仲有海胆都系出乎意料之外唔腥,好高质!另外嘅刺身包括牡丹虾、针鱼、间八等等,不过如果可以下次上碟之前,店员可以略为介绍下刺身嘅名和食法就好啦!咁食客就可以认识更加多!
有人话食一餐好的料理,就好似欣赏紧一件有厨师为你精心炮制嘅艺术品。相信见到呢张相,大家就明白个中嘅意思。叫两份九段料理,一份刺身,一份寿司。拼合一齐就有如此美丽嘅画面。
如果担心唔够饱,原来九段料理仲会跟埋鱼汤乌冬,戓角切 刺身饭。鱼汤乌冬好弹牙,鲜甜嘅鱼汤令人好暖胃。相信食埋一定够晒饱。
鳗鱼饭定食
难得店员除咗推介寿司刺身推介,仲叫我地试吓呢一个鳗鱼饭,本身仲谂住鳗鱼饭嘅做法,来来去去都系差唔多,所以怀着半信半疑嘅心态去叫。但最后就好有惊喜。
定食中包括一碗面试汤和日式沙律。
好特别,鳗鱼饭比一层薄薄嘅蛋皮包住,一揭开见到有几件烧鳗唔似系平时我哋食开超级市场买𠮶啲,而系烧鳝嘅质地,肉质厚实,啖啖肉令人好满足。加埋烟韧的珍珠米,吸收晒浓厚鳗鱼汁,如果加埋薄切嘅蛋皮一齐食,蛋皮相信加左日本酒和味醂一齐煎,所以食落去甜甜地。感觉好有去左日本一样咁正!所以呢一个鳗鱼饭,的确值得好推介,系隐藏CP值极高嘅定食。
另外,我哋仲叫咗一个鱼男丼,都系出自店员嘅推介。
一上枱吸引左两边其他食客嘅目光,重点除咗系刺身之外,仲有半只毛蟹!如果二三百几蚊呢个价钱,都尚算好抵食。店员会教埋你食法,可以先食蟹膏,后再交给店员拆好蟹脚,再慢慢食蟹肉。蟹膏甘香,而蟹肉十分鲜甜。碗饭都好大碗,加埋都有好多款刺身,同人分享都可以。
一路食嘅过程中,外边排队嘅人龙不绝,相信大家都系为咗九段料理而来。所以,所谓「真金不怕红炉火」,相信真正好食嘅餐厅,绝对唔怕负评嘅攻击,希望小店继续努力,用好味嘅食材战胜一切网上嘅负评。