2016-05-09 473 浏览
今个月我生日,男朋友同我食我期待已久嘅九重鲜,就系去我个住黄埔嘅fd介绍个间我地劲早6点半就食, 原来里面已经有人食紧, 挂住睇其他人个塔, 原来有几枱系个盖remote就可以升起!我地拣左「首尔塔」因为我想试下「自己」清蒸嘅鲍鱼系点的每人有3款酱, 辣嘅, 有柚子味甜鼓油, 酸梅酱, 黎左小碗Kimchi同埋菜, 块块Kimchi都好大块同好有韩国辣味首先waitress拎左一大dull生米, 有韩式年糕, 蚬, 同猪手黎就咁倒落我地面前个大锅.....无水...佢话粥底就系食唒嘅海鲜嘅精华!等左阵成座「塔」枱左黎, 有4层, 等到个温度计90就可以嗌佢地黎由最高食落去枱边有个沙漏系大概5分钟就finish一层食下一层会最好味, 但我相信系just for fun only,不过太耐都唔女所以都有个小铁dull for装住未食得切嘅海鲜, 第一层有成只手咁长嘅蛏子, 真系刚刚好, d 蛏子肉一起就系, 一啖系食唔唒的!但一咬就分开了, 新鲜!象拔蚌更加无得弹, 原来之前已经稍为剪好左可以一啖啖慢慢品尝跟住系成只手指咁粗嘅虾, 我今次mok壳时连虾头嘅汁&膏都食埋, 然后仲倒左小小带子
今个月我生日,男朋友同我食我期待已久嘅九重鲜,

就系去我个住黄埔嘅fd介绍个间
我地拣左「首尔塔」因为我想试下「自己」清蒸嘅鲍鱼系点的

粥嘅生米

蛏子
带子
跟住系成只手指咁粗嘅虾, 我今次mok壳时连虾头嘅汁&膏都食埋, 然后仲倒左小小带子上面嘅汁落去个粥底, 用个只小钳就轻易将成旧带子起出
龙趸
蕃薯
男朋友问白色个旧系咪黎, 我话食左你就知!一食, crazy! 超多collagen除左个边边位之外d collagen系through out成旧龙趸肉, 用块菜垫住就系唔想d collagen 跌走...基本上食食下我就会唔知食紧咩打咩, 食食下有平时食寿司有食过嘅蒸熟version, 真心未食过li个食法而且无咩机会咁样食, 煮熟左都有个feel系「将新鲜送进肚子」
沙巴肉蟹
沙巴肉蟹Size就系成个碗咁大, d蟹脚幼幼的, 其实劲多膏个身好多肉呢
大大饱鱼
我地今日为佢而黎嘅鲍鱼喺度, 只鲍鱼有半只手掌咁大&超厚肉~跟住食左只叫日月贝嘅贝, 好重海水味, 我反而好钟意佢嘅原汁原味
用海鲜R成嘅粥底
除左螺之外原来无点过d酱....已经好饱,差点忘记个尽收所有海鲜精华嘅粥.....原来一早咩都无落都可以有咁效果, 佢地仲pack埋个粥俾我地,第2朝翻煲一样鲜味十足,对味精十分敏感嘅我证实成餐都无落味精, 而家真心唔落味精嘅食肆真系买小见小呢

埋单HKD919, 属于黄埔价的, 偶尔豪一餐咁啦
2016-05-06