2024-10-24 138 浏览
见过几间乐天皇朝嘅分店,第一次系嚟铜锣湾利舞台呢间食。装修好新净,座位够阔落,侍应嘅服务态度都值得一赞。一坐低就有碟小食,系花生同栗子,热辣辣好香口,我同屋企人都觉得好好食。嗌咗佢嘅招牌菜特色皇朝小笼包,八色可以试哂所有味。我觉得原味小笼包已经好好味,另外食咗好香口嘅鹅肝味同黑松露味,都好有惊喜。芝士味嘅馅嘅中间仲有拉丝芝士。屋企人食咗其他味,都觉得以后嚟都可以再食。萝卜丝酥饼有三件,闻落劲香,外面嘅酥超松软,入面全部都系热辣辣嘅萝卜丝,同一般酒楼完全唔同。芝麻酱油麦菜好特别,系用青瓜卷埋油麦菜,再点麻酱嚟食。本身唔系特别钟意油麦菜,但系啲菜好新鲜,唔会有浸草青味,点埋麻酱嚟食好好味。另一款小食系李白醉鸡,份量都几多,酒味适中,啲鸡肉好滑。鱼汤酸菜鱼好足料,有好多鲜鱼片、豆干、酸菜同莴笋。鱼汤底好好味,唔会太酸,好开胃。另外仲有好多红薯粉,我哋两个人差啲食唔晒。因为好好食,所以都会再encore。最后甜品要咗煎豆沙窝饼,外脆内热,红豆馅唔会太甜,好食。

另一款小食系李白醉鸡,份量都几多,酒味适中,啲鸡肉好滑。

最后甜品要咗煎豆沙窝饼,外脆内热,红豆馅唔会太甜,好食。