2020-05-30 595 浏览
偶然经过呢间餐厅,由于我地两个系素食者,企系门口既店员话有好多素食options,所以谂都无谂就入左去。原来佢开左个几星期ja,虽然香港有唔少分店,但我地都无去过。一睇餐牌,劲多选择。有kebab、pizza、小食,印度菜既种类都好多。为免眼阔肚窄,我地少少地叫左一份Falafel Kebab,同一份Dal Makhani配饭,加多一份Butter naan同两杯Masala Tea。📌Falafel Kebab ($56)🥙Falafel其实系炸鹰嘴豆泥丸子🧆咁既意思,系中东好常见既食物,将洋葱同香料加入鹰嘴豆蓉入面然系拎去炸。系彼得包入面加入Falafel、蔬菜同酱料就成为Falafel Kebab。呢度既kebab入面有生菜、蕃茄、紫洋葱同埋有少少薄荷味既酱,酱同材料既比例恰当东方,食起上嚟好清新。📌Dal Makhani 奶油汁煮扁豆 ($58)印度菜唔一定系全部辣既。如果唔食得辣可以拣Makhani,即系奶油汁,其他常见既例如masala汁系较辣的既。Dal系扁豆既意思。个汁入面仲加左洋葱同蕃茄,少少辣得黎,又有一丝既甜味,正!👍🏻👍🏻📌Masala Tea唔知系咪今晚餐厅少

📌Falafel Kebab ($56)🥙

📌Dal Makhani 奶油汁煮扁豆 ($58)

📌Masala Tea

唔知系咪今晚餐厅少人,我地叫既masala tea系岩岩煲起,热辣辣,饭后饮一杯好舒服。建议唔好加糖,咁先饮到佢真正既味,不过略嫌香料味唔够重😝

其实印度野唔一定黎黎去去食咖哩鸡牛羊杂菜,印度既豆菜式同芝士菜式都好出色,奈可今晚无机会试埋佢既芝士菜式,下次有机会一定再黎。加上印藉经理好friendly,加分!
Falafel    Kebab,   Dal  Makhani,  Butter  naan,  Masala    Tea
2020-05-28