以前买过venchi的散装朱古力,食完印象唔深刻,可能当时年轻,食唔出分别。今次系第1次食佢的gelato,网页提及原材料系精挑细选自唔同国家及产地,好似好讲究同厉害。呢度的gelato虽然唔平,但亦唔贵,因为佢份量足,再者一直以嚟,gelato喺香港都唔系平民甜品,所以,以呢个角度考虑,价钱都可以接受。Mini size gelato ($63):可选杯装或脆筒。我拣杯装,怕脆筒唔脆(因gelato溶得快),同埋食的时候会方便啲。开心果gelato有果仁香,开心果味唔系入口瞬间爆发,佢奶味重,慢慢食落先有开心果味。榛子gelato都差唔多,但会快少少食得出榛子味。Gelato溶得几快,喺店里坐咗3、5分钟经已食完。享受gelato的唯一缺点系冇得慢慢叹~~购买前可先试味。我试咗开心果、榛子同黑朱古力味。整体嚟讲,venchi的gelato几甜,所以,虽然只系食咗一个mini size都觉得饱。黑朱古力味唔错,但冇果仁味咁hit 同有特色。另外,新出品有抹茶味。其他口味较大路,店里亦冇我最想食的咖啡味(唔知venchi有冇出呢?)。店员服务态度几好,店面有座位可以俾顾客坐低食。如果食得

购买前可先试味。我试咗开心果、榛子同黑朱古力味。整体嚟讲,venchi的gelato几甜,所以,虽然只系食咗一个mini size都觉得饱。黑朱古力味唔错,但冇果仁味咁hit 同有特色。另外,新出品有抹茶味。其他口味较大路,店里亦冇我最想食的咖啡味(唔知venchi有冇出呢?)。店员服务态度几好,店面有座位可以俾顾客坐低食。如果食得落的话,family size好抵,$83可以拣4款味道,一次过食匀店里1/3的gelato口味。由于我系第1次食,所以唔确定份量系多少,但杯装都系装满晒,而gelato上面仲有块黑朱古力小圆片。不过,gelato冻而会影响咗朱古力片的质感,入口难融化,味如嚼腊,嘥咗。
2024-11-14