2023-07-12
第一次試燒肉LIKE 呢間一人燒肉專門店,之前已經知道有好多分店,但一直未有機會試,比我知道喺大埔新達廣場同黃大仙中心都開咗新分店,大埔店咁近我終於可以食到!嚟自東京嘅一人燒肉專門店,店內用咗無煙烤爐,採用先進除煙技術,咁就唔使擔心食完全身有油煙味啦!今次試咗全新期間限定嘅「日本產雞頸肉配炭燒汁套餐」雞頸肉係屬極為稀有嘅部位,因為每隻雞僅有一片嘅雞頸肉喺一般燒肉店較少見,所以我都係第一次食!日本產雞頸肉配炭燒汁套餐 有日本產雞頸肉.牛小排.豬五花腩 配白飯、和風湯及泡菜或迷你沙律,雞頸肉比其他雞肉部位更彈牙、肥瘦適中,燒過後香氣四溢,加上充滿日式風味嘅特製炭燒汁,既增添味道層次,亦令雞肉嘅鮮味更突出。我好鍾意呢個雞頸肉!配搭牛小排同豬五花腩,一次過可以品嚐到雞、牛、豬三種肉品,絕對滿足到我樣樣都想食嘅胃!我仲試咗個甜品天日鹽窩夫雪糕,店員非常細心幫我換過新網畀我燒窩夫雪糕,仲溫馨提示我每邊燒10秒,不過我燒耐咗,雪糕都溶咗好多,但想講窩夫表面燒到好脆,入口又熱又凍,雙重口感好鬼正,好好食!