2024-06-04 5210 浏览
一向热爱探索地道美食,我最近嚟到位于太子嘅「痴胶鸡 Crazy Chicken」, 听到个名已经觉得好得意, 一于去试吓佢哋嘅招牌菜式。呢间餐厅位于热闹嘅太子, 地铁站只需走5分钟就到,非常就脚。入到店,环境干净整洁,座位宽敞。佢哋系用QR code自助点餐系统,睇咗menu之后,我发现佢哋有好多独特又吸引嘅选择, 未食已经好期待。我首先点咗佢哋嘅招牌「痴花胶鸡浓汤米线」($68)。汤头浓郁鲜美, 落足好多花胶。米线质地软身Q弹,同浓郁嘅汤头完美融合,身为米线迷既我,觉得每一口都超级好味。呢间店有个特制嘅小火炉,可以保持汤头嘅温度,确保我一路享用都能感受到热腾腾,浓郁鲜美嘅汤汁,实在好细心。然后,我朋友又试咗「胡椒猪肚鸡米线」($60)。呢道菜嘅特色就系汤底由猪肚熬制,带有微微嘅胡椒香辣味,完全系人间美味。除咗米线,鸡肉好鲜嫩,配搭Q弹米线, 简直一绝。除咗米线,我仲试咗「麻辣猪耳」($38)同「黑松露薯条」($25)。麻辣猪耳外脆内嫩,带有一股麻辣刺激嘅味道,令人一口接一口。而黑松露薯条就令我大大惊喜,薯条外酥内软,淋咗浓郁嘅黑松露酱,好惹味! 最后,我仲点咗一杯「咸柠檬梳打」(跟餐

麻辣猪耳
黑松露薯条
最后,我仲点咗一杯「咸柠檬梳打」(跟餐+12),清新可口,为整顿大餐划上完美句号。
痴花胶鸡浓汤米线

「痴胶鸡 Crazy Chicken」无疑系一间出色嘅花胶汤米线餐厅。从优质嘅食材到出色嘅汤底,再到细心周到嘅服务,每一个细节都透露出店家对美食嘅坚持。食物嘅价格都非常合理,性价比超高。我下次一定会再试埋其他款米线!
麻辣猪耳
黑松露薯条