饮之前已经成日听朋友介绍呢间Comebuy Tea, 间中路过都比佢地嘅制作过程所吸引到,但系一直都无一个好想饮嘅时刻。今日又再次路过,有啲口渴,想试吓啲新嘢,就好奇呢间茶饮店到底有咩地方咁引人入胜。一入到去睇吓个餐牌,已经发现佢地嘅茶饮同其他大路嘅台式茶饮店系有唔同。心大心细饮咩好嘅时候,见到呢个top 5嘅表,心谂第一次饮叫No.1嘅话实无死,于是就叫咗叫完嘢饮就梗系欣赏吓佢地嘅制作过程,佢地嘅茶叶好似图中咁一行行排好,比人一种好整齐有序嘅感觉,赤裸裸咁比大家一目了然,感觉啲茶叶好有质素,十分期待呢部咁吸睛嘅机器就系佢地嘅萃茶机。员工都会将茶叶先磨碎,之然先至用萃茶机萃取茶汤嫁!制作过程虽然比其他茶饮店嘅为多,但系咁样冲出嚟嘅茶先至会更加清澈纯净,饮落更加纯嘅。本身仲以为要等5杯嘢饮,又要咁多工序即叫即整咁,一定要等返十分钟先有得饮。点知原来调茶师手法好纯熟,等咗3分钟左右就有得饮嫁啦!虽然咁快整好,但系佢地完全无hea过我。呢杯叫咗半糖少冰嘅炭焙乌龙小芋Q,好易入口,唔会太浓,茶汤嘅口感好滑,完全唔觉得有茶渣或者涩,感觉都几清新,茶韵亦都系有嘅!啲小芋圆亦都好有口感,台式茶饮唔系

叫完嘢饮就梗系欣赏吓佢地嘅制作过程
,佢地嘅茶叶好似图中咁一行行排好,比人一种好整齐有序嘅感觉
,赤裸裸咁比大家一目了然,感觉啲茶叶好有质素,十分期待

本身仲以为要等5杯嘢饮,又要咁多工序即叫即整咁,一定要等返十分钟先有得饮。点知原来调茶师手法好纯熟,等咗3分钟左右就有得饮嫁啦!虽然咁快整好,但系佢地完全无hea过我。呢杯叫咗半糖少冰嘅炭焙乌龙小芋Q,好易入口,唔会太浓,茶汤嘅口感好滑,完全唔觉得有茶渣或者涩,感觉都几清新,茶韵亦都系有嘅!啲小芋圆亦都好有口感,台式茶饮唔系一定要落珍珠先至好饮嘅
。饮过一次就已经爱上,期待下次再会。
厚奶乌龙小芋Q
2020-02-19