呢间潮州菜馆就喺观塘帝盛酒店一楼,装修环境好开阳,好适合一家人或者公司聚餐!而最令我难忘嘅系佢哋嘅食物质素真系一绝!现场见到就算平日夜晚都好多人,而且好多都系回头客,就可见佢哋系真材实料!香蒜竹炭豆腐店员推介呢一个竹炭豆腐,话系佢哋嘅招牌菜!今日一试果然名不虚传!一啖咬落去第一个感觉就系外脆外软!而且豆腐本身好软绵绵滑捋捋!超好味呀!陈醋猪手除咗上面嘅竹炭豆腐之外,陈醋猪手都系佢哋嘅必点菜之一!呢个陈醋猪手不得了!佢陈醋汁唔会太酸,反而系比较清香嘅,而且猪手系老得好入味,咬落好弹牙,满满骨胶原!真系不得不赞吓呢个汁,就算食晒啲猪手都唔舍得拎走个汁,因为个汁用嚟拌饭都好好味!卤水鹅片&五香牛𦟌潮州菜梗系唔少得卤水拼盘啦!我哋拣咗卤水鹅片同埋牛𦟌!两者都好入味,就连附赠嘅豆腐都超入味!可见佢地系用足心机同时间去制作呢一份食物,诚意满满!大澳虾干芥兰煲本身好怕食芥兰,因为好谐霎霎同埋怕会苦!但系呢一个芥兰煲就打破咗我对芥兰嘅固有印象!芥兰好嫩!应该系特登拣最有嫩嘅部位,所以识落唔会有任何菜渣!另外佢嘅虾干都好大条,真系第一次见咁大条嘅大澳虾干,落重本用足料果然唔同!鲜爆柠汁我哋仲嗌咗呢个特饮

香蒜竹炭豆腐

陈醋猪手

卤水鹅片&五香牛𦟌

大澳虾干芥兰煲

鲜爆柠汁
我哋仲嗌咗呢个特饮,听店员讲话系佢哋自己特制嘅饮品!里面有柠檬汁同埋蜜糖,呢个搭配好Refreshing,解滞一流!

蚝仔粥
蚝仔粥都落足料㗎 !你睇吓佢蚝仔几多就知!咁嘅价钱有咁多蚝仔算系好良心嘅!

腐竹糖水
平时糖水煲食嘅腐竹糖水都系比较稀,呢一个系落重料,腐竹系煲到烂晒,完全融入喺碗糖水度,每一啖都好令人回味!

呢间餐厅真系我食过数一数二好食嘅潮州菜皆因佢哋每一道菜都可以用心机炮制!而且咁嘅价钱可以食到呢一种味道,个人觉得系超级抵!一定encore !
  • 竹炭豆腐
  • 陈醋猪手