2017-07-03
见到 Facebook Wine Buff写 “Enjoy free corkage when dining at Darcy & Liz restaurant!” (有关呢个优惠,读者请看到最后); 即刻睇吓呢间餐厅响 Openrice d comment, 11个笑, 1 个OK, 唔错㖞, 于是决定同 Gang 6响果度食花花同我嘅生日饭。餐前先送上面包盘,仍带微温,但面包无面包香, 虽然暖暖地, 但系硬到界损个咀, 牛油亦无牛油应有嘅香味,平时我地我朋友面包王,都只系食左半件就摆低。鹅肝虽然煎到外面熟,里面软嘅效果,但嫌外面太干同埋唔热。Parma ham 卷 – 可以。洋葱汤 – 要用 disaster 黎形容, 唔驶用文字形容, 睇相 (系未搅已经咁样)龙虾两食 – 有汤同意粉, 汤嫌太稀, 龙虾味淡;意粉一般,应该无用番龙虾本身D膏来炒,似系用果D即用意粉酱汁黎煮。虾意粉 – 虾应该系急冻嘅, “有创意” 地加左虾米,唔中唔西,好唔夹。Iberico Pork Rib – 唔错, 虽然有D怀疑系咪真系 Iberico Pork, 因为无应有果种肉味。Rib Eye – 由
鹅肝虽然煎到外面熟,里面软嘅效果,但嫌外面太干同埋唔热。
Parma ham 卷 – 可以。
Rib Eye – 由于我地有几位唔食得太生; 所以要求 MEDIUM WELL 然后切半旧再煎至 WELL DONE。我去过好多餐厅都好乐意咁做,不过个伙计好似觉得好奇咁。Anyway, 佢有照做,但因为本身块牛排质地唔好(无论肉质或肉香,又好多筋),煎得几好都无用。
最后,要提提大家, Wine Buff响 facebook写所谓 “Enjoy free corkage when dining at Darcy & Liz restaurant”,其实系要响 Wine Buff 买酒,去到餐厅出示番收据,并要带番收据上果D酒先可以免开瓶费,我就一时大意,无睇到 “terms and conditions”,亦无book 枱时问清楚店员,就好鲁莽咁带左4 支唔系响 Wine Buff 买嘅酒;要挨$200 一支开瓶费。其实我都有响 Wine Buff 买过酒,但即使我能出示收据;店员都话系公司policy,一支都唔能够免,因为我带果几支都唔系响Wine Buff 买的。