2024-05-04
朋友带我嚟食印尼菜,呢间系佢家姐姐推介嘅餐厅,话啲嘢食正宗兼好味,价钱又贴地。七点几嚟到全场满座,我哋去咗张大枱度搭枱,虽然系楼梯底,但个位几阔落几好座,冷气十足仲好舒服添😆⭐咖啡沙冰Es Kopi Vanilla Smoothie 餐牌嘅特色饮品好多,有几款嘢都想试,睇嚟睇去就先试杯咖啡沙冰,虽然中文写系沙冰,但我觉得饮落似奶昔多啲,质感咁好杰身,咖啡味就系平时饮开嘅三合一𠮶只味啦😎⭐椰青Kelapa Muda朋友一向钟意饮椰青,所以佢今日都系拣咗椰青,冰冰冻冻都好好饮㗎👍⭐巴东牛肉饭Nasi Rendang港式巴东牛肉就成日食啦,今次试下印尼正宗嘅巴东牛肉,意外地原来系唔辣嘅,牛肉炆得好软腍,个酱汁咸咸地带啲香料香,送饭一流😋⭐烧牛仔骨饭Nasi Ika Bakar自己叫咗呢款烧牛仔骨饭,再转左斑兰饭,我见其他人个饭喺砌到一个塔咁,点解我呢款冇嘅🤔冇得靓靓打卡添。牛仔骨有四片,已剪开好易咬,朋友话个色水好似镇江骨,食落酸酸甜甜其实都真系有啲似㗎,伴碟除咗虾片,仲有一件炸茄子同埋一个杂豆糕,颜色靓靓之余仲好丰富㗎🤤⭐沙嗲鸡肉三串 & 沙嗲羊肉三串Sate Ayam 3 Tusuk &
⭐咖啡沙冰
Nasi Rendang
⭐烧牛仔骨饭
Nasi Ika Bakar
⭐沙嗲鸡肉三串 & 沙嗲羊肉三串
Sate Ayam 3 Tusuk & Sate Kambing 3 Tusuk
本来想叫啲小食,但好似啲小食得下午茶先有得叫,最后我哋拣咗三串鸡肉同埋三串羊肉串烧,烧得几香口唔干身,个沙嗲汁好好味,不过个羊肉完全冇羊骚味,都唔系好食得出佢系咪真系羊肉添,哈哈🤭
⭐咸鱼通菜
Sayur Kangkung Cha Ikan Asin
本身叫虾酱通菜,但店员话其实马拉盏同虾酱系一样,个餐牌写错咗,呢款应该系咸鱼通菜,唔紧要呀,试下都好,碟菜好大碟,咸咸地都几好味,食到有咸鱼味,但目测见唔到🤔咁神奇嘅。
食完坐喺度一阵饮埋杯嘢,见店员开始大声播歌,原来餐厅收8点40分,哗,好早收门呀😳下次都系预早少少嚟食先,呵呵。