2015-11-24 784 浏览
有留意今年米芝莲星级食肆名单既朋友对「汤品小栈」应该一D都唔陌生。呢间以售卖炖汤为主既小店坐落于大角咀既旧区,由港铁奥运站行去约十分钟左右。小店占地唔大,唔计占左舖面三分一既open kitchen,小小既几十余尺楼面放置左十几张枱椅,真系要对香港人数一数二既善用空间能力写个「赞」字!松茸及特别推介的腐竹炖汤 ($36 及 $40)︰松茸既卖点系补肾强身,理气化痰,而且包含人体必须既氨基酸,具有强身、益肠胃、止痛、理气化痰等药效。炖汤非常之老火,上枱时重系热辣辣架!由于冇用到味精,完完全全真材实料,每一啖都饮到松茸果种淡淡既菇菌类既味道。特别推介既腐竹炖汤相对松茸更加清淡,可能因为相对冇用咁多菇菌类既材料,反而更加突出鲜腐竹清甜既口感,值得推介俾果D好惊「虚不受补」既朋友!台湾盐水意面及台湾新竹米粉 (各$8)︰盐水意面好像只是用热既盐水轻轻渌一渌,所以口感非常清淡,有D似斋面既感觉,对于钟意食浓味既朋友好似我咁可能只系一般。另外,新竹米粉方面非常幼身,口感十分之滑,倒几汤匙既炖汤捞埋落去一齐食既口感认真一流!花雕醉鸡翼($13)︰鸡翼经过冰冻处理之后变得十分弹牙,虽然充满着花雕既香气

松茸及特别推介的腐竹炖汤
台湾新竹米粉
台湾盐水意面
花雕醉鸡翼($13)︰鸡翼经过冰冻处理之后变得十分弹牙,虽然充满着花雕既香气,但却唔会好似坊间既醉鸡咁一入口就有浓浓既酒味,适合D唔钟意食物太浓味既朋友,配埋炖汤一齐食真系一流!
花雕醉鸡翼
飘香卤豆干 ($6)︰虽然个卤水汁味道唔错,但预备既时间好似略嫌不足,以至豆干好似唔系好入味咁,如果再浸耐D会更加好!
飘香卤豆干
牛肝菌牛筋腩 ($17)︰非常有特色既一道菜。平时食牛筋腩就食得多,但捞埋牛肝菌一齐食都系第一次!牛筋腩焖到非常之腍,一咬即散令柱候酱既味道更容易散发出黎。因为加入左肝菌,所以口感比单单只系牛筋腩更加有质感,更实在,真系冇谂过云吞面店以外既食肆居然能够做到咁既质素!
牛肝菌牛筋腩
香菇焖鸡腿 ($13)︰鸡腿除左焖到非常之腍同入味之外,要赞既系佢个味道浓得黎之余重有淡淡既香菇味。作为比较少有,相对浓味既一道菜,佢同整体清清淡淡既配搭既反差相映成趣,非常特别。
香菇焖鸡腿
苹果山楂蜜枣茶及杏仁山药饮 (各$8):杏仁山药饮既感觉有D似「杏仁茶」,清爽得黎却唔会好似坊间「XX堂」果D咁甜,十分滋润。苹果山楂蜜枣茶除左有清热下火既功效之外,更加可以清润化痰,而且一D都唔甜,啱晒怕肥既朋友。
苹果山楂蜜枣茶及杏仁山药饮
总括黎讲,「汤品小栈」既炖汤水准绝对系数一数二,除左足料之外,更加睇得出系用心去预备,而价钱亦都非常合理。只可惜既系小店真系太细喇,每个人既枱面所占位置几乎重少过连锁快餐店个tray,另外当晚喺门口等位既人重多过里面食紧野果D,搞到我都唔好意思快D食完快D走!

不过,喺香港既地产霸权之下呢D都唔系乜野新鲜事,我亦相信只要食物质素交到功课,大家都唔会太介意用餐环境。希望不久既将来佢地可以「细舖搬大舖」就更加好喇!
2015-11-23
松茸及特别推介的腐竹炖汤