2015-11-24
有留意今年米芝莲星级食肆名单既朋友对「汤品小栈」应该一D都唔陌生。呢间以售卖炖汤为主既小店坐落于大角咀既旧区,由港铁奥运站行去约十分钟左右。小店占地唔大,唔计占左舖面三分一既open kitchen,小小既几十余尺楼面放置左十几张枱椅,真系要对香港人数一数二既善用空间能力写个「赞」字!松茸及特别推介的腐竹炖汤 ($36 及 $40)︰松茸既卖点系补肾强身,理气化痰,而且包含人体必须既氨基酸,具有强身、益肠胃、止痛、理气化痰等药效。炖汤非常之老火,上枱时重系热辣辣架!由于冇用到味精,完完全全真材实料,每一啖都饮到松茸果种淡淡既菇菌类既味道。特别推介既腐竹炖汤相对松茸更加清淡,可能因为相对冇用咁多菇菌类既材料,反而更加突出鲜腐竹清甜既口感,值得推介俾果D好惊「虚不受补」既朋友!台湾盐水意面及台湾新竹米粉 (各$8)︰盐水意面好像只是用热既盐水轻轻渌一渌,所以口感非常清淡,有D似斋面既感觉,对于钟意食浓味既朋友好似我咁可能只系一般。另外,新竹米粉方面非常幼身,口感十分之滑,倒几汤匙既炖汤捞埋落去一齐食既口感认真一流!花雕醉鸡翼($13)︰鸡翼经过冰冻处理之后变得十分弹牙,虽然充满着花雕既香气
呢间以售卖炖汤为主既小店坐落于大角咀既旧区,由港铁奥运站行去约十分钟左右。小店占地唔大,唔计占左舖面三分一既open kitchen,小小既几十余尺楼面放置左十几张枱椅,真系要对香港人数一数二既善用空间能力写个「赞」字! 松茸及特别推介的腐竹炖汤 ($36 及 $40)︰松茸既卖点系补肾强身,理气化痰,而且包含人体必须既氨基酸,具有强身、益肠胃、止痛、理气化痰等药效。炖汤非常之老火,上枱时重系热辣辣架!由于冇用到味精,完完全全真材实料,每一啖都饮到松茸果种淡淡既菇菌类既味道。
不过,喺香港既地产霸权之下呢D都唔系乜野新鲜事,我亦相信只要食物质素交到功课,大家都唔会太介意用餐环境。希望不久既将来佢地可以「细舖搬大舖」就更加好喇!