2023-07-13
最近去咗呢间位于湾仔嘅露面, 佢地主打手工面,biang biang面、阔面、蛋面等, 你可以拣食捞面同汤面。我地当日叫咗:嫩鸡白布汤阔面 $75大推呢个面!真系令我眼前一亮, 阔面口感非常滑身, 最令我感到惊艳嘅系佢嘅汤底, 汤底含花奶, 再配合佢地嘅阔面, 啖啖都有奶香味仲好挂汤!入面仲有小棠菜同鸡肉, 鸡肉份量好多而且嫩滑 再加小棠菜嘅脆脆口感, 连汤一齐食超好味!个人觉得系必点镇店蟹皇拌面 $98我地都未试过biang biang面, 所以我地都叫咗嚟试 (要+$3转)biang biang面系汉族传统面食, 咁样捞面都系一个几好嘅配搭!烟烟韧韧有咬口加埋蟹醋, 有好香嘅蟹香味! 老坛酸菜鱼颋云吞 $43云吞好足料, 酸菜汤酸酸地, 辣辣地, 十分开胃! 呢个有十只云吞, 粒粒都咁多肉. 诚意十足。鸡丝粉皮 $44鸡丝好有咬口, 加埋粉皮嘅Q弹, 真系会令人一口接一口咁食, 佢地会用麻酱mix少少花生酱, 呢个凉到拌系夏天系夏天食好舒服饮品我地叫咗:蜂蜜百香果茶(冻) +$10百香果茶嘅百香果味好重, 但一啲都唔觉得有化学味, 好fresh好冰凉粒粒苹果蜂蜜茶(冻) +$10呢
阔面、蛋面等, 你可以拣食捞面同汤面。
我地当日叫咗:
嫩鸡白布汤阔面 $75
大推呢个面!
镇店蟹皇拌面 $98
加埋蟹醋, 有好香嘅蟹香味!
老坛酸菜鱼颋云吞 $43
云吞好足料, 酸菜汤酸酸地, 辣辣地, 十分开胃!
呢个有十只云吞, 粒粒都咁多肉. 诚意十足。
鸡丝粉皮 $44
饮品我地叫咗:
蜂蜜百香果茶(冻) +$10
粒粒苹果蜂蜜茶(冻) +$10
呢个茶对我嚟讲唔会太甜, 味道十分平衡, 仲有粒粒苹果可以咬, 又系会有一种爽感。
整体嚟讲我觉得好抵食, 价钱唔贵. 叫咗咁多野都只系$200几, 加上份量对我地嚟讲都好多, 每样野都系大大份咁,
店员服务都好好, 仲同我地讲解佢地各种面嘅分别! 推荐大家去试下! 特别系白布汤阔面!