2022-07-06
六国嘅staycation package包咗粤轩嘅“佛跳墙X港式回忆怀旧菜套餐”二人份及早餐点心放题(限时100分钟), 上次已经写咗佢嘅怀旧套餐食评, 今次就讲下佢嘅点心放题佢嘅点心放题系分咗两part, 🍱一part系每人有一份, 🍯🍝🥣🥚另一part系任点任叫总共有15款🍱每人一份嘅有🥢灌汤饺馅料有虾, 猪肉及带子, 料头充足🥢南非鲍鱼烧卖4.5cm大粒嘅南非鲍鱼超好食, 有咬口感, 弹牙又够入味, 鲍鱼味浓而不咸, 不过个烧卖啲猪肉可能因为瘦肉多, 比较有赵头😝, 味道亦浓左少少, 馅料除咗有猪肉之外仲有虾同冬菇, 馅料充实点心拼盘(拼盘有虾饺皇, 烧卖, 叉烧包及瑶柱菜苗饺)🥢虾饺皇卖相靓仔, 饺皮薄身烟韧弹牙好食, 虾爽口鲜甜, 有竹笋, juicy但味道偏浓🥢烧卖烧卖皮蒸得淋咗啲, 肉质爽弹, 食到猪肉及冬菇嘅香味, 猪肉及虾嘅比例大概8:2, 味道适中🥢叉烧包正正常常无咩特别🥢瑶柱菜苗饺饺皮烟韧好食, 鲜虾爽弹同时食到菜苗嘅鲜味, 调味适中, 食到材料原味🍯🍝🥣🥚另外有15款点心可以任点任食, 我哋点左如下 👇 🥢灵芝素粉果饺皮接口位比较硬, 馅料正常一般素粉果咁
🍱每人一份嘅有
🥢灌汤饺
馅料有虾, 猪肉及带子, 料头充足
🥢南非鲍鱼烧卖
点心拼盘(拼盘有虾饺皇, 烧卖, 叉烧包及瑶柱菜苗饺)
🥢虾饺皇
卖相靓仔, 饺皮薄身烟韧弹牙好食, 虾爽口鲜甜, 有竹笋,
juicy但味道偏浓
🥢烧卖
🥢叉烧包
正正常常无咩特别
🥢瑶柱菜苗饺
🍯🍝🥣🥚另外有15款点心可以任点任食, 我哋点左如下 👇
🥢灵芝素粉果
饺皮接口位比较硬, 馅料正常一般素粉果咁, 正常发挥
🥢咸水角
炸得唔油腻, 皮唔算太薄但系烟韧好食, 馅料有猪肉, 虾米好香, 味道适中
🥢栗子蓉煎堆仔
细细粒, 炸得唔油腻, 芝麻香口, 皮好软糯, 栗子蓉滑溜唔甜, 食到栗子香味, 呢个正
🥢春卷
炸皮薄身, 馅料充足, 虾多不过啲虾就比较淋身
🥢唐柠叉烧酥
酥皮牛油味浓
🥢锦绣炒米粉
米粉属于幼身那种, 炒得干爽唔油腻, 又唔会过淋, 配料有蛋碎, 冬菇丝, 红萝卜丝及八爪鱼须, 味道刚好
🥄柴鱼花生瘦肉粥
好多料...尤其系瘦肉, 足底比较杰身, 味道一般
早餐点心放题冇漏单, 食物上台嘅时间都好快, 限时100分钟, 时间算充足