安平烧肉放题.澳洲M5和牛大餐,食到捧住肚走上个星期终于去咗「安平烧肉」,朋友一直讲呢间放题店好有口碑,高CP值,食材很一流今次决定试下佢哋嘅最高级套餐——澳洲M5和牛大餐果然有水准!安平烧肉以食材新鲜、用料上乘闻名,主打高质牛肉,更有超过30款美食嘅自助区,真系俾我哋食到肚都圆晒,成班朋友都大满足!环境设计 一入去,餐厅嘅装修俾人一种简约又不失格调嘅感觉,空间大,坐得好舒服。座位安排好贴心,每一枱都有足够嘅距离,唔会太挤,尤其系食烧肉要有啲空间调节火火,呢点做得唔错。服务员态度亦都好好,俾人一种宾至如归嘅感觉,整体环境令我感觉放松。肉类质素:澳洲M5和牛 讲到烧肉,当然系牛肉为主角。我哋今次叫嘅最高级套餐包括澳洲M5和牛,试咗几款唔同部位嘅牛肉,个个都系精品。呢啲和牛每一块都有完美嘅油花,切得好靓,煎烤之后口感软嫩,油香四溢。尤其系和牛肋眼同埋牛小排,入口即化,肉质真系无得弹,肥瘦比例啱啱好,系𠮶种食一口都会觉得幸福嘅感觉。另外,套餐仲包括咗超好食嘅牛舌,每人送两件吃选牛舌芯,真系必食!牛舌厚度啱啱好,烧到微焦,外脆内嫩,口感好弹牙,真系有啲「食到想喊」嘅感觉。而且呢个牛舌仲有淡淡嘅
安平烧肉放题.澳洲M5和牛大餐,食到捧住肚走

上个星期终于去咗「安平烧肉」,
朋友一直讲呢间放题店好有口碑,
高CP值,食材很一流
今次决定试下佢哋嘅最高级套餐——澳洲M5和牛大餐
果然有水准!
安平烧肉以食材新鲜、用料上乘闻名,
主打高质牛肉,更有超过30款美食嘅自助区,
真系俾我哋食到肚都圆晒,成班朋友都大满足!

环境设计 一入去,餐厅嘅装修俾人一种简约又不失格调嘅感觉,
尤其系食烧肉要有啲空间调节火火,呢点做得唔错。

牛舌厚度啱啱好,烧到微焦,外脆内嫩,
口感好弹牙,真系有啲「食到想喊」嘅感觉。而且呢个牛舌仲有淡淡嘅烟熏香气,每一啖都好过瘾,成枱朋友都大赞!
多款牛肉选择 除咗M5和牛之外,仲有好多唔同款式嘅高质牛肉任你拣,
牛肩肉、牛板腱同埋牛腹肉都系值得一试。
每一款牛肉嘅处理都好到位,肥瘦得宜,配埋店内自制嘅12味酱料真系一绝。

必食嘅12味酱料 讲起呢12味酱,真系不得不提佢哋嘅专区调酱,呢度有唔同嘅酱料俾你自己配搭,
仲有一个好可爱嘅月牙形小酱碟俾你分开唔同酱料。
佢哋嘅秘制烧肉酱配上和牛嘅油香简直无敌,而我自己最钟意嘅系蒜蓉辣酱同醋酱油,
酸酸辣辣,帮助开胃,令牛肉嘅味道更加突出,唔会觉得腻。

自助区:丰富海鲜同其他美食 自助区真系另一个亮点,超过30款美食,包括各式小食同埋日式料理。
自行order的海鲜非常有质素,带子、大虾、青口都系我哋试过之后觉得非常新鲜,
款款海鲜都好鲜甜,尤其系烧大虾,肉质鲜嫩多汁,食到停唔到口。
而且呢度仲有好多其他特色小食,例如炸鸡软骨、日式天妇罗,配埋啲调味酱,好惹味。即使你唔系海鲜爱好者,
呢度嘅选择都够多,唔会食得闷。呢啲多款美食真系食极都唔会厌,成枱人最后真系食到捧住肚走,完全冇浪费每一口。

必试饭类:樱花虾白饭 提到自助区嘅樱花虾白饭,真系完全唔可以错过!
佢哋将香脆嘅樱花虾同白饭拌埋,加埋白葱、海苔同埋佢哋嘅秘制卤水汁,
每一口都香气四溢,简单但好好味。我哋仲试咗将呢个白饭配埋烧肉食,
真系冇得输,成碗饭都系一个绝配。再饮番碗大大只肉蚬的澎湖蛤仔汤,又是一流!

安平烧肉真系一间抵食又高水准嘅放题店,特别推荐俾钟意食烧肉嘅朋友。由M5和牛到多款高质牛肉、丰富嘅海鲜同自助区嘅各式美食,呢度每一款食物都令人食得开心。
牛舌同埋12味酱料系绝对唔可以错过嘅亮点,呢间店唔单止食材新鲜,用料上乘,仲俾人一种物超所值嘅感觉,绝对系我哋呢次烧肉之旅嘅最佳选择。

安平烧肉放题
旺角弥敦道601号创兴广场9楼